Ik heb toch een heerlijk gerecht voor jullie. Dit vegetarisch patatje met oesterzwammen gyros kan jij thuis ook maken. Lekkere frieten rijkelijk belegd met gebakken ui, paprika en oesterzwammen en gekruid met gyroskruiden. Daarover nog een zalige knoflookyoghurt, man wat is dit genieten!
Loaded fries
Eigenlijk is dit recept een kruising tussen ons patatje kapsalon, de Amerikaanse loaded fries en de Canadese poutine. Loaded fries wordt meestal geserveerd met gesmolten kaas (cheddar of mozzarella) en met diverse toppings. Afhankelijk van waar je bent in Amerika kunnen de toppings bestaan uit gebakken spek, jalapeño pepers, pizzasaus, sla, olijven, tomaten of zelfs chili con carne.
De Canadese poutine bestaat uit friet met verse kaas in jus en verschillende toppings.
Dit is natuurlijk niet helemaal een gezonde hap, maar af en toe zondigen moet kunnen toch?
Omdat ik geen frituurpan heb, gebruik ik altijd ovenfrites. Die dikke frieten van Beyerlander vind ik het beste, maar de AH in ons dorp verkoopt deze helaas niet meer. Daarom maar de dunnere gekocht.
Wil je nou weten hoeveel patat je per persoon kunt eten?
Oesterzwammen
Paddenstoelen en zeker oesterzwammen zijn een mooie vegetarische vleesvervanger. Vooral de oesterzwammen omdat die een beetje een ‘vlezige’ structuur hebben. Het voordeel van paddenstoelen is dat het net sponzen zijn en alle smaakmakers goed opnemen. Als je de oesterzwammen met de gyroskruiden bakt, lijkt het net de ‘echte’ gyros van vlees. Dus de vleesliefhebbers zullen het vlees niet missen in dit gerecht.
Gyroskruiden
Je kunt een potje gyroskruiden kopen bij de supermarkt, maar je kunt ook zelf deze kruidenmix samenstellen. Het voordeel hiervan is dat je het naar eigen smaak aanpast en er geen zout aan toe voegt. In de mixen van de supermarkt zit meestal veel zout in.
Dus mocht jij gedroogde oregano, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, komijnpoeder, uienpoeder, korianderpoeder, chilipoeder, kaneelpoeder, zwarte peper en piment in huis hebben, dan kan je deze kruidenmix zelf maken. Bewaar het in een goed afgesloten potje dan kan je dit heerlijke gerecht nog eens maken.
Tips:
Deze oesterzwammen gyros is natuurlijk ook erg lekker in een pitabroodje of in een wrap als je geen patat wilt eten.
Je zou er zelfs een vegan gerecht van kunnen maken als je de yoghurt en feta vervangt door en vegan yoghurt en feta.
Recept Patatje met oesterzwammen gyros:
Ingrediënten
- 300 gr (oven)frietjes
- 1 grote ui
- 1 rode puntpaprika
- 300 gr oesterzwammen
- 1-2 el Gyroskruiden
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- peper en zout
- 40 gr feta
- 2 el gehakte kruiden
Instructies
- Verhit de oven voor op 225˚C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Bak de frites in de oven of in een frituurpan volgens de instructie op de verpakking.
- Saus: meng de yoghurt en knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de ui in dunne halve ringen, de paprika in dunne repen. Borstel de oesterzwammen schoon en snijd deze ook in dunne repen.
- Bak in een grote bak pan de ui glazig, voeg dan de paprika en oesterzwammen toe en bak dit samen met de gyroskruiden goudbruin.
- Haal de frietjes uit de oven en doe dit in een schaal. Lepel het gyros mengsel erop en verkruimel de feta erboven.
- Lepel er een klodder saus op en strooi de verse groene kruiden erover.
- Serveer direct en enjoy!