Ik heb een heerlijk puree recept voor jullie. Deze romige pastinaakpuree met rozemarijn is perfect als bijgerecht voor een speciaal etentje of tijdens de feestdagen. De extra romige en super gladde structuur overtreft zelfs een klassieke aardappelpuree. Het voordeel van deze puree is dat je geen extra groenten hoeft te serveren – de pastinaak is al de ster van het gerecht.
Pastinaken
Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is een oude peengroente die opnieuw populair is geworden. Ooit werd het beschouwd als een ‘vergeten groente’, maar inmiddels is het niet meer weg te denken uit de keuken.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat dat bij splitsing fructose oplevert. Dit maakt het een uitstekende groente voor diabetici. Let er wel op dat pastinaak na de oogst snel slap wordt. Bewaar de wortels maximaal drie dagen in de groentelade van de koelkast, bij voorkeur in een papieren zak.
Vanaf oktober tot en met de winter is pastinaak volop verkrijgbaar. De smaak is verfijnd en minder zoet dan gewone wortels, en doet denken aan een combinatie van knolselderij en wortel. Je kunt pastinaak bereiden zoals een wortel, maar de kooktijd is korter. Het is heerlijk in stamppot, soep of geroosterd in de oven.
Rozemarijn
Rozemarijn vormt een heerlijke tegenhanger voor het zoete van de pastinaak. In de zomer heb ik altijd veel rozemarijn in de tuin en maak ik er rozemarijnzout van. Dit meng ik op het laatste moment door de puree voor extra smaak. Je kunt ook nog wat rozemarijnzout over de puree strooien als finishing touch.
Tips:
- Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan een staafmixer om de pastinaak te pureren.
Pastinaakpuree recept
Geniet van deze romige en smaakvolle puree als perfect bijgerecht voor elk diner.
Of probeer deze pastinaakpuree!
Ingrediënten
- 1 kg pastinaken
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
- 100 ml room
- 1 klont roomboter
- 1 tl rozemarijnzout*
Instructies
- Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in kleine blokjes of plakken.
- Doe ze in een pan samen met de gepelde teentjes knoflook.
- Breng het aan de kook en zet het vuur dan middelhoog. Laat het ongeveer 15 minuten koken tot de pastinaak zacht is.
- Schep de blokjes pastinaak (met de knoflookteentjes) in een keukenmachine en pureer dit.
- Voeg er dan zoveel room en een klont roomboter bij tot je een smeuïge en mooie gladde puree hebt.
- Breng de puree op smaak met de rozemarijnzout. Serveer het in een mooie schaal en garneer het eventueel nog met wat rozemarijnzout.