Hier is nog een verwarmend, comfortabel gerecht, ideaal voor koude herfst- en Een romige
pastinaak, knolselderij en aardpeersoep, geserveerd met gekaramelliseerde peerblokjes en een heerlijke zelfgemaakte walnotenpesto. Aardperen maken deze soep heerlijk romig, terwijl knolselderij, pastinaak en kruiden bijdragen aan het rijke aroma.
Ik vind het heerlijk om hem te maken van deze wintergroenten.
Deze zijdezachte soep is rijk en hartig, zeer bevredigende wintersoep, perfect met een stuk knapperig brood.
Groenten
Deze zijdezachte soep is de moeite waard: de nootachtige artisjokken, zoete pastinaak, de aardse knolselderij, knoflook en tijm veranderen in een kom vol herfstachtige heerlijkheid.
Pastinaak, knolselderij en aardpeersoep zijn een soort van vergeten groenten. Dit komt omdat ze niet veel meer gebruikt worden en dat is jammer. Als we in het seizoen en lokaal eten, zijn we veel voordeliger uit en smaken de groenten op zijn best.
Het is zo jammer dat het tegenwoordig onmogelijk lijkt om deze smakelijke knollen in de supermarkten te vinden. Ik vraag me af waarom?
Ze zijn ongelooflijk lekker, goedkoop en zo gezond. Misschien past hun onconventionele uiterlijk of gebrek aan uniformiteit niet in het plastic verpakt worden in nette kleine bakjes.
Zoek deze groeten op boerenmarkten, bij groenteboeren, bij volkstuintjes, of kweek je eigen groenten.
Gepureerde soepen
Ik ben dol op gepureerde soepen. Deze kan je met bijna alle soorten groenten maken. Of het nu een licht groen zomers soepje is, die je eventueel koud serveert, of een lekkere dikke hartverwarmende soep gemaakt van wintergroenten.
Op mijn site kan je daarom heel veel van dit soort soepen vinden, wat dacht je bijvoorbeeld van deze:
Tips:
- Het recept voor de Walnotenpesto* vind je hier.
- Groentebouillon Een goede zelfgemaakte groentebouillon is een goed idee, maar een bouillonblokje kan ook prima.
- Ik gebruik een staafmixer, die zo snel en gemakkelijk is: je hoeft hem alleen maar in de pan te schuiven, een minuut of twee te laten draaien en je bent klaar.
- Als alternatief kan je een blender gebruiken.
- Vries de soep eventueel in individuele porties in en kook het vervolgens eenvoudig bevroren in de pan.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Pastinaak, knolselderij en aardpeersoep:
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 prei
- 1 teen knoflook
- 5 takjes tijm
- 1 knolselderij
- 2 grote pastinaken
- 500 gr aardperen
- roomboter
- 1 laurierblaadje
- 2 el olijfolie
- 2 ltr groentebouillon
- 100 ml room
- peper en zout
Erbij
- 1 peer, in kleine blokjes
- 1 el honing
- peterselie
Instructies
- Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en spoel dit schoon, snijd de knoflook
- in dunne plakjes en rits de tijmblaadjes van de steeltjes.
- Schil de knolselderij, pastinaken en aardperen en snijd ze in kleine blokjes.
- Verwarm een grote pan met een flinke klont roomboter en fruit hierin de ui, prei en knoflook. Voeg de groente toe in de pan en bak nog even mee.
- Voeg de tijm en laurier toe en giet de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken totdat de groenten goed gaar zijn.
- Verwijder dan de tijm en laurierblaadjes, voeg de room toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep eventueel nog op smaak met zout en witte peper.
- Maak ondertussen de walnotenpesto volgens het recept hierboven, als je dit erbij serveren wilt.
- Verwarm de honing in een pannetje en laat hierin de peerblokjes karamelliseren.
- Serveer de soep met de walnotenpesto, peerblokjes en strooi er wat peterselieblaadjes over.
- Lekker met een stuk brood erbij.
4 reacties
Ontzettend verrassend lekker.
De combinati ed met walnoten en peren maakte het feestelijk
Dankjewel Ria voor jouw berichtje. Heel leuk om te vernemen. Met culinaire groet, Hanneke
Nu al twee keer gemaakt in twee weken.
Geweldige combinatie van groenten.
De pesto is zo klaar maar met veel smaken. De gekarameliseerde peer is een traktatie.
Dit gerecht is nu al een vaste waarde in ons recepten assortiment.
Dank!
Dankjewel Cardo, super leuk om te horen dat een recept van mij goed bevalt.
Groetjes, Hanneke