Pastinaak gekleurde Wortel Stamppot

Deze heerlijke pastinaak en gekleurde wortel stamppot bestaat ook deels uit aardappelen. Maar als je die wilt weglaten, vervang je het gewoon door meer pastinaken te gebruiken. Ik ben dol op stamppotten en je zult daarom aardig wat recepten hiervoor vinden op de site. En omdat ik dol ben op wortelgroenten uit onze eigen polder, heb ik ze nu gecombineerd in deze heerlijke stamppot. De uitgebakken spekreepjes van speklapjes smaken er ook prima bij.

Wortelgroenten

Ik ben zo’n fan van wortels en pastinaken, voor mij zijn dit de perfecte herfst- en wintergroenten.
Ik ben al een tijd dol op pastinaken, dus het verbaast me hoeveel mensen ze nog nooit hebben gegeten. Ze zijn zo’n lekker knolgewas en een goede bron van vezels.
Als je er net als ik een hele lading van hebt, is het ook logisch om een grote partij stamppot te maken.

Zoals gezegd komen de pastinaken en gekleurde wortelen uit onze mooie Flevopolder. De gekleurde wortelen vind je in de kleuren rood, geel, wit, paars en paars van buiten met een oranje kern. Ik kook de paarse wortelen meestal apart, anders wordt alles een beetje grauw.

Je kunt de groenten gaar stomen of koken. Ik stoom de groenten liever dan dat ik ze kook. Hierdoor blijven meer vitamines behouden. En bij stamppot helpt het om de hoeveelheid vloeistof zo min mogelijk te houden.
Controleer of de pastinaak gaar is: de pastinaak wordt kort vóór de wortel zacht, maar maak je geen zorgen, want ze worden toch gestampt, dat maakt niet uit! Om te testen of ze gaar zijn, gebruik je een vork om in de wortels en pastinaken te drukken.

Speklapjes

Ik heb een soort spekreepjes gemaakt van speklapjes. Deze heb ik krokant gebakken met Baharat kruidenmix. Je kunt het vlees ook bakken met een andere kruidenmix wat jij lekker vindt. Wil je er een vegetarisch gerecht van maken, vervang de speklapjes dan door vegetarische spekjes.

Nog meer bijzonder stampotten waar je dol op zult zijn:

Andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes
Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille
Stamppot met geroosterde aardperen
Stamppot boerenkool met zoete aardappelen
Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto
Bloemkoolstamppot met sucuk en baharat
Spruitjesstamppot met pastinaakpuree

Tip:

  • Dukkah* specerijenmix zelf maken? Hier vind je het recept ervoor.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Pastinaak en gekleurde wortel stamppot:

Pastinaak gekleurde wortel stamppot met uitgebakken speklapjes. Deze stamppot is niet alleen heel erg lekker, hij ziet er ook nog eens mooi uit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr aardappelen
  • 500 gr pastinaken
  • 3 gekleurde wortelen
  • 1 klontje boter
  • 1 scheut melk
  • 4 dunne speklapjes
  • 1 el Baharat kruiden
  • 2 takjes tijm
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 3 el dukkah*

Instructies
 

  • Schil de aardappel en snijd deze in stukken. Schil de wortelen en pastinaak en snijd in kleine blokjes. Snijd de 4 dunne speklapjes in dunne repen.
  • Breng een pan water aan de kook en flink wat zout en voeg de aardappel, pastinaak en wortelblokjes (paarse wortel apart koken) toe. Kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Strooi de baharat kruiden en peper en zout over de spekreepjes. Bak ze in een koekenpan zonder boter of olie krokant.
  • Als de aardappel en de pastinaak gaar zijn, giet je ze af en doe ze terug in de pan.
  • Stamp tot een grove massa met een klontje boter en een scheut melk en breng op smaak met peper en zout. Schep de paarse wortelblokjes erdoor en meng dit voorzichtig.
  • Serveer de stamppot op een bord met de spekjes eromheen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating