Pasta met romanesco en kaassaus

Bij mijn groenteboer was de romanesco in de aanbieding. Wat zal ik eens met deze bijzondere torentjesbloemkool maken? Manlief had zin in pasta, dus is het een heerlijke pasta met romanesco en kaassaus geworden. Dit romige recept voor pasta met romanesco en spekjes is echt een schot in de roos als je zin hebt in pasta met een heerlijke romige kaassaus. Het is snel en gemakkelijk te maken, zelfs als je moe bent na het werk en je het avondeten binnen een redelijke tijd op tafel wilt hebben.

 

Romanesco

 

Deze groene groente is een koolsoort, het is geen bloemkool en ook geen broccoli. Het is wel een koolsoort die hieraan verwant is. Als je geen romanesco kunt vinden, kan je het vervangen door bloemkool of broccoli, of een combinatie van deze twee.
De kool ga je eerst in kleine roosjes snijden, hoe kleiner de roosjes hoe sneller de romanesco gekookt is. Reken op ongeveer 6-8 minuten. De kool blijft mooi groen bij het koken en de smaak is wat zoeter en milder dan de broccoli.

Pasta met romanesco en kaassaus
Deze groente is ook heel erg leuk om in z’n geheel te koken en zo te serveren met de Kerst.
Probeer ook eens deze romanesco salade met komkommer en radijsjes of romanesco salade met parelgort.

 

Pasta

 

Ik heb voor dit recept kleine schelpjes, de zogenaamde mini conchiglie gebruikt. Je kunt ook andere pastasoorten zoals penne, fusilli, farfalle of zelfs macaroni gebruiken voor dit recept.
Kook de pasta in ruim water met behoorlijk wat zout erin. Afhankelijk van hoelang de pasta koken moet, voeg je ongeveer halverwege de romanesco roosjes toe en kook je die met de pasta in dezelfde pan. Dit scheelt weer een pan met afwassen.
Als je de pasta afgiet, houd dan wat water achter. Dit kan je gebruiken als de saus te dik wordt.

 

Tips:

 

Als je er een vegetarisch gerecht van wilt maken, laat je de spekjes achterwege of je vervangt dit door vegetarische spekjes.

In plaats van geraspte oude kaas, kan je ook Parmezaanse kaas of een andere kaas die jij lekker vindt gebruiken.

 

 

Recept Pasta met romanesco en kaassaus:

Pasta met romanesco en kaassaus. Dit romige recept voor pasta is echt een schot in de roos als je zin hebt in pasta met een heerlijke romige kaassaus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote romanesco
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 350 gr pasta
  • 125 gr spekreepjes
  • 2 el olijfolie
  • 250 ml room
  • peper en zout
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • 2 el gehakte bieslook

Instructies
 

  • Snijd de romanesco in kleine roosjes en spoel ze schoon.
  • Snijd de ui in dunne halveringen en hak de knoflook fijn.
  • Kook de pasta beetgaar volgens de instructie op de verpakking. Voeg de laatste 6 minuten de romanesco roosjes toe en laat dit meekoken met de pasta.
  • Giet dan af, maar vang een kop pastawater op voor de saus.
  • Bak ondertussen in een grote hapjespan of wok de spekjes krokant, voeg de ui en knoflook toe en bak dit mee. Giet de room erbij en breng aan de kook.
  • Meng dan de geraspte kaas erdoor en laat zolang pruttelen tot de kaas gesmolten is.
  • Nu kan de pasta en de romanesco erbij. Meng dit door de saus.
  • Als de saus te dik wordt, meng er dan wat achtergehouden pastawater door.
  • Garneer het gerecht eventueel met gehakte bieslook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating