Fusilli lunghi bucati pasta wordt gemengd met een rijke, smaakvolle saus van geroosterde knoflook, tomaten en boter. Het resultaat is een eenvoudige maaltijd voor doordeweeks, maar ook lekker voor in het weekend. Roosteren intensiveert de smaak van tomaten uit blik. Deze smaakvolle, in de oven gebakken en in boter geroosterde tomatensaus is binnen een uur klaar en kan wedijveren met elke traditionele pastasaus die de hele dag op het fornuis staat te pruttelen. Pasta met boter-geroosterde tomatensaus is makkelijk te maken, de oven doet het meeste werk voor jou.
Pasta*
Ik heb voor dit gerecht Fusilli Lunghi Bucati pasta gebruik. Het is een soort spaghetti in een eenvoudige spiraalvorm.
In het verleden deze pasta met de hand gemaakt. De methode hiervoor werd van generatie op generatie werd doorgegeven. Ze draaiden een sliert spaghetti met een vaardige hand snel om een breinaald heen. Hier komt in feite de term ‘fusillo’ van ‘fuso’ (spil) vandaan. Dit is het typische gereedschap dat spinners voor deze pasta gebruiken.
Deze pastavorm zorgt ervoor dat elke hap een explosie van smaak garandeert. Serveer het met een romige saus of een ragù, en je zult proeven hoe elke pasta-spiraal die heerlijke saus vasthoudt.
Ik heb deze pasta bij Pastavoordeel.nl bestelt. Bekijk hun ruime assortiment pasta eens.
Hier heb ik ook de tomaten uit blik besteld.
Tomatensaus
Deze manier van tomatensaus is een interessante methode. Je gaat de saus roosteren in de oven (in plaats van laten sudderen), waardoor de smaak van de tomaten uit blik geconcentreerder wordt. Neem wel een goede kwaliteit tomaten in blik!
Je kunt eventueel een snufje suiker aan het eind toevoegen om de zuurgraad in balans te brengen, maar verder is dit een geweldige en makkelijk te maken tomatensaus.
Je kunt deze saus ook op een pizza gebruiken of er zelfs een lekkere tomatensoep van maken door er bouillon en een scheutje room aan toe te voegen.
Wijncombinaties
Omdat deze saus (net als alle tomatensauzen) veel zuur bevat, wil je een wijn kiezen die bij die zuurgraad past. Blijf uit de buurt van zware, tanninerijke wijnen, die smaken zullen botsen met de tomaten.
Een lichte Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Pinot Grigio heeft een frisse, levendige smaak die ook geschikt is als je op zoek bent naar een witte wijn erbij.
Tips:
- Serveer een simpele salade van rucola met olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper erbij. En lekker knapperig brood is er ook heerlijk bij.
- De tomatensaus kan tot vier dagen van tevoren worden gemaakt en afgedekt in de koelkast worden bewaard. Alleen even opwarmen voor het mengen met de pasta.
- Je kunt de saus ook maximaal drie maanden invriezen.
- Ik heb een ovenschaal van 30×20 cm gebruikt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Pasta met boter-geroosterde tomatensaus:
Ingrediënten
- 1 blik hele gepelde tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 40 gr roomboter
- ½ tl rode pepervlokken
- peper en zout
- 200 gr fusilli lunghi bucati*
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Giet de inhoud van het blik met tomaten in een ingevette ovenschaal.
- Knijp met je handen de tomaten fijn, pas op dat je niet knoeit!
- Meng hierdoor fijngehakte knoflook, ansjovis, roomboter in blokjes en de rode pepervlokken en breng op smaak met peper en zout en zwarte peper.
- Zet de schaal in de hete oven en rooster dit ongeveer 35-40 minuten, tot de knoflook heel zacht is en het mengsel sausachtig is. Roer wel halverwege even door.
- Haal de schaal uit de oven en prak met een aardappelstamper of vork om de knoflook en tomaten iets fijner te maken.
- Kook ondertussen de pasta beetgaar in een grote pan met kokend gezouten water, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en bewaar 1/2 kopje kookvocht.
- Doe de pasta terug in de pan en voeg de tomatensaus. Kook op middelhoog vuur en roer tot de saus de pasta bedekt, ongeveer 3 minuten.
- Als de saus te droog lijkt, kan je pastawater toevoegen.
- Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en nog wat rode pepervlokken.
- Je kunt er nog fijngehakte basilicum over serveren.