Carrots and leeks Turkish style heet het recept van Yotam Ottolenghi, waar ik dit recept paarse wortelen en prei met 5 granen op gebaseerd heb. Zoals jullie misschien wel weten ben ik groot fan van Yotam Ottolenghi. Vooral de manier waarop hij groente verwerkt in zijn recepten.
Het is een bewerkelijk recept, je moet er namelijk de tijd voor nemen om alle smaken goed in het gerecht te krijgen. Om de meeste smaak aan de groenten te krijgen, kook je ze zoals je risotto zou bereiden, schrijft Yotam in zijn recept. Dus steeds een beetje bouillon toevoegen tijdens het koken. Ik heb dit wel gedaan, maar ik denk dat als je de groenten gewoon in een keer kookt in de bouillon, dat dit niet heel anders zal smaken.
Omdat ik nog paarse wortelen in huis had, heb ik deze gebruikt. Alleen was ik wel zo verstandig om de prei apart te koken. Anders was alles paars geweest denk ik.
Ik raad je dus aan om de ‘gewone’ oranje wortel te gebruiken.

 

Je kunt de wortelen met prei serveren als bijgerecht, maar ik heb – door de toevoeging van de granen – er een complete maaltijd van gemaakt. Ik heb biologische 5-granen gebruikt hiervoor, maar je kunt bijvoorbeeld ook farro, tarwekorrels, rijst of een ander soort graan gebruiken.

 

En nog zo’n bijzonder vegetarisch gerecht met granen en wortel is deze Tarwe met wortels en kikkererwten. Probeer dat ook eens!

Paarse wortelen en prei met 5 granen. Deze paarse wortelen en prei met 5 granen is een bijzonder smakelijk gerecht met heerlijke groenten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 ltr groentebouillon
  • 2 el citroensap
  • 1 sinaasappel
  • 1 el rietsuiker
  • 15 gr roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 6 (gekleurde) wortelen
  • peper en zout
  • 3 preistengels
  • 300 gr granen
  • 60 gr zachte geitenkaas
  • 5 takken dille

Instructions
 

  • Pers de citroen uit en schil de sinaasappel met een dunschiller.
  • Breng de groentebouillon met de citroensap, sinaasappelschil en suiker aan de kook.
  • Zet het vuur dan zacht en laat ongeveer 5-7 minuten op het vuur staan om de smaken in de bouillon te laten trekken.
  • Schil ondertussen de wortelen en snijd ze in stukken van ongeveer 1 centimeter.
  • Snijd de prei in 1 centimeter ringen en spoel ze schoon onder koud water.
  • Giet nu de bouillon af door een zeef en vang de bouillon op in een andere pan.
  • Verwarm de boter in een grote bakpan of wok en bak hierin (eventueel in verschillende porties) de wortelen met een beetje boter en olie rondom goudbruin in 5 minuten.
  • Haal de wortelen uit de pan en bak in dezelfde pan de prei in een beetje boter en olie met een beetje zout in 4-5 minuten. Roer ze voorzichtig om tijdens het bakken.
  • Voeg dan de wortelen bij de prei en giet ongeveer 200 ml bouillon erbij en laat dit op middelhoog vuur inkoken tot het vocht bijna geabsorbeerd is door de groenten.
  • Voeg dan weer 200 ml bouillon erbij en laat weer inkoken. Herhaal dit tot de groenten gaar zijn (dit zal ongeveer 15 minuten duren).
  • Kook ondertussen de granen volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Haal dan met een schuimspaan de groenten uit de pan en laat de overgebleven bouillon op hoog vuur inkoken. Giet dit dan over de groenten.
  • Verdeel de granen en groenten over de borden. Verbrokkel de geitenkaas erover en strooi de dille takjes erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating