Zuccotto of zucotto is een Italiaans dessert gemaakt van lange vingers en ricotta. Deze ijstaart komt oorspronkelijk uit Florence. Zuccotto dankt zijn naam aan de vorm waarin het nagerecht gemaakt wordt, zuccotto betekent namelijk kleine pompoen. Er bestaan heel veel verschillende recepten van dit gerecht en deze overheerlijke zuccotto parfait is mijn versie ervan.
Ik heb geen panettone of lange vingers gebruikt voor de buitenkant van het nagerecht en ook geen ricotta kaas. Als ik nou maar niet de Italiaanse smaakpolitie achter me aankrijg (haha). Het is een parfait geworden die ik in een klein cakevormpje gemaakt heb.
Een parfait is een luxe ijsdessert welke gemaakt wordt zonder ijsmachine. Het wordt meestal gemaakt van luchtig gekopte eieren (of eidooiers), slagroom en suiker. Er kan ook alcohol in zoals een likeur, toegevoegd worden. Meestal wordt het geserveerd in een cakevorm, waarvan dan plakken gesneden wordt.
Ondanks dat ik een ijsmachine heb, maak ik vaak ijs waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Dit is makkelijk voor mijn volgers die niet zo’n apparaat in de kast hebben staan.
Ik heb trouwens twee kleine cakeblikjes van 19 x 9 centimeter gebruikt.
Ik heb mini choco drops gebruikt in dit recept, maar je kunt dit ook vervangen door geschaafde pure chocolade.
Het dessert is gemaakt van rauwe eieren, serveer het dus niet aan zwangere vrouwen, zwakke ouderen en/of kleine kinderen.
Italiaanse nagerechten
Ben jij ook zo gek op Italiaanse toetjes? Nou ik heb er nog veel meer voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze simpele maar oh zo lekkere Espresso granita?
Recept overheerlijke zuccotto parfait:
Ingrediënten
- 50 gr amandelschaafsel
- 1 blaadje gelatine
- 30 ml Amaretto
- 2 eieren
- 250 gr mascarpone
- 250 ml slagroom
- 80 gr kristalsuiker
- 15 gr vanillesuiker
- 50 gr mini choco drops
Instructies
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin het amandelschaafsel lichtbruin.
- Kijk uit, het kan snel aanbranden dus blijf erbij en schud de pan af en toe. Laat dan afkoelen.
- Week het gelatineblaadje in een schaaltje met koud water. Verwarm de Amaretto in een pannetje, knijp de gelatine uit en meng dit door de Amaretto. Laat afkoelen.
- Klop de eieren met de helft van de suikerluchtig met een mixer, het duurt wel even voordat het mooi wit en schuimig is.
- Klop in een andere kom de slagroom lobbig (niet helemaal stijf) met de rest van de suiker en de vanillesuiker.
- Meng voorzichtig de mascarpone en de afgekoelde Amaretto door de mascarpone. Spatel hierdoor dan weer voorzichtig de slagroom.
- Spatel als laatste de amandelschaafsel en choco drops erdoor. Houdt wat achter voor de garnering.
- Giet het mengsel in de cakeblik(jes) en zet minimaal zes uur in de vriezer. Haal 10 minuten voor het serveren de cakevorm uit de vriezer en snijd het dan in plakken.
- Garneer met de overgebleven amandelschaafsel en choco drops.