Eenvoudig recept voor een open lasagne met burrata, asperges, verse erwten en tuinbonen. Lekker met de eenvoudige botersaus met knoflook en citroen. Dit gerecht is zowel simpel te maken als ontzettend lekker en is – afhankelijk van de portiegrootte – perfect als voorgerecht, lichte lunch of hoofdgerecht.
Alle elementen worden verzameld tussen de lasagneborden en het gerecht wordt afgewerkt met een beetje botersaus, een snufje versgemalen peper en fijn geraspte citroenschil.
Hoewel het gerecht eenvoudig te maken is, voelt het luxe en compleet aan.
Het is perfect voor zowel doordeweekse avonden als speciale gelegenheden waarbij je indruk wilt maken op uw gasten met een eenvoudig maar verfijnd gerecht.
Open lasagne
Een open lasagne hoeft niet in de oven en dat scheelt een hoop werk. De lasagnevellen die als basis voor deze open lasagne worden gebruikt, kunnen zowel vers als gedroogd zijn, afhankelijk van wat je in huis hebt.
Als je gedroogde lasagnevellen gebruikt, heb je alleen een iets langere kooktijd nodig, maar verder is de werkwijze hetzelfde. De lasagnevellen kook je zoals je met een ander soort pasta ook zou doen. Hierin verwerk je dan een vulling naar keuze.
Terwijl je de groenten voor de vulling bereid, kook je in een andere pan de lasagnevellen een paar minuten tot het gaar is.
Serveer de pasta in een mooi diep bord en rasp er wat citroenzeste over.
Ik heb al eens een heerlijke herfstachtige Open lasagne met paddenstoelen gemaakt.
Voorjaarsgroenten
Ik heb een paar lekkere groene voorjaarsgroenten in deze lasagne verwerkt. Dit zijn groene asperges, doperwten en tuinbonen. Maar je kunt elk soort groene groenten gebruiken zoals bijvoorbeeld boontjes, peultjes, sugar snaps en/of sojaboontjes.
Groente glaceren
De groenten worden geglaceerd oftewel gesmoord in de boter en bouillon tot ze beetgaar zijn. Hierdoor krijgen ze een fantastische knapperigheid en wordt hun natuurlijke smaak extra benadrukt. Glaceren geeft je gerechten extra glans en smaak. Je gaart de groente tot het beetgaar is en geeft het een smaakvol laagje.
Groenten glaceren: stap voor stap
Maak de groenten schoon en snijd het in stukken. Zorg dan dat ze allemaal even groot zijn voor een gelijkmatige garing.
Smoor de groenten in boter en een klein beetje water of bouillon.
Voeg hieraan de knoflook toe voor een extra smaak. En dit vormt tevens de saus voor de lasagne. De milde maar rijke saus met een vleugje knoflook en citroen verbindt alle ingrediënten op sublieme wijze met elkaar.
Tips:
Als verse kruiden* kan je bieslook, basilicum, dragon en/of dille gebruiken.
Dit gerecht kan je het beste met een lepel en vork serveren.
Gebruik een lekkere zelfgemaakte groentebouillon om het gerecht vegetarisch te houden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Open lasagne met asperges en burrata:
Ingrediënten
- 10 groene asperges
- 100 gr erwten
- 100 gr verse tuinbonen
- 1 teentje knoflook
- 3 verse lasagnevellen
- 50 gr boter
- 100 ml bouillon
- 2 kleine bollen burrata
- ½ citroen
- 10 gr verse groene kruiden*
- peper en zout
Instructies
- Breek de harde onderkanten van de asperges af, gooi dit weg. Snijd de kopjes eraf en snijd de rest in stukjes. Dop de erwten en de tuinbonen. Snijd de knoflook fijn. Hak de kruiden fijn.
- Smelt de boter in een pan samen met de bouillon en voeg de knoflook toe. Smoor de groenten hierin tot ze beetgaar zijn, in ongeveer 5-7 minuten.
- Snijd de lasagnevellen doormidden en kook ze 3-4 minuten in een pan met gezouten water. Giet ze af en vet ze in met een beetje olie, zodat ze niet aan elkaar plakken.
- Breng het botermengsel op smaak met een beetje citroensap en versgemalen peper.
- Verdeel een lepel van de groente op de bodem van een bord en leg het lasagneblad erop. Herhaal dit nog een keer en dek af met het derde lasagnevel.
- Scheur de burrata doormidden en leg het daarop. Lepel de rest van de groenten met de botersaus hierover en bestrooi met de verse kruiden.
- Rasp er als laatste wat verse citroenschil over.