Ik had nog allerlei restjes groenten over en heb hiermee deze no-waste groene groentesoep gemaakt. Dit is een geweldig recept om alle restjes van groenten te gebruiken. Inclusief de dingen die sommige mensen normaal gesproken weggooien, zoals de groene uiteinden van prei, broccolistengels en de buitenste spruitblaadjes. Dit kunnen rauwe of gekookte ingrediënten zijn, omdat het afhangt van wat je nog in de koelkast hebt liggen.
Het is een beetje een ‘goed voor je’-soep, omdat hij boordevol groen zit en bij het koken mooi heldergroen wordt.
Voedselverspilling
Vraagt jij je af hoe je voedselverspilling kunt verminderen? Maak gebruik van jouw voedselresten door er heerlijke maaltijden van te maken! In mijn blog: Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan, vind je nog veel meer tips.
Een smakelijk recept voor bijvoorbeeld een groene groentesoep is de perfecte manier om je groentelade op te ruimen voordat je naar de supermarkt gaat.
Ik ben dol op het maken van soepen, vooral van restjes groenten. Het recept voor zelfgemaakte groentesoep vermindert de verspilling op twee fronten: de verpakking uit de supermarkten en de ingrediënten.
Welke groenten
Soep is de perfecte manier om zero waste te koken en ik deel mijn geheime methoden om restjes te gebruiken om heerlijke soep te maken zonder verspilling. Zelfs toppen van de bleekselderij, de uiteinden van de wortels, de uiteinden van uien, bloemkool- of broccolistronken, teentjes knoflook die beginnen uit te drogen, enzovoort, kunnen gemakkelijk worden gebruikt. Als je overgebleven gekookte groenten wilt gebruiken, voeg die op het laatst toe. Zelfs sla of verse groene kruiden die dreigen te verwerken, kan je op het laatst door de soep mixen.
De beste soepgroenten voor een stevige wintersoep zijn naar mijn mening wortelgroenten zoals aardappel, wortels, koolraap, raap, pastinaak, pompoen, maar vrijwel alles kan.
Selderij is een van mijn favoriete soepingrediënten, dus ik gebruik het bijna altijd en het is echt de enige manier waarop ik selderij graag eet.
In deze Wintergroentensoep kan je ook al je restjes groenten in kwijt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept No-waste groene groentesoep:
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, in dunne plakken
- 1/2 stronk broccoli
- 2 preistengels
- 3 selderijstengels
- 250 gr spinazie
- 500 ml bouillon
- zonnebloemolie
- peper en zout
- sojaroom
Instructies
- Spoel de groenten schoon en snijd ze in stukken. Gebruik ook de stronk/stengel van de broccoli.
- Bak in een soeppan in een beetje olie de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de broccoliroosjes, prei en selderij toe en bak dit op middelhoog vuur nog een minuutje mee.
- Voeg de bouillon toe en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Voeg als laatste de spinazie toe en kook nog 5 minuten mee.
- Zet de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om het tot een gladde soep te mengen.
- Serveer met een lepel sojaroom erover.