Mossel fritters met maïs en prei

Eenvoudig te maken en toch heerlijk om te eten. Deze mossel fritters met maïs en prei zijn perfect als borrelhapje, voorgerecht of avondmaaltijd. Dit recept gebruikt een klassiek fritterbeslag, samen met een paar extra ingrediënten om het lekker op smaak te brengen.
Als je van mosselen houdt, is dit een geweldig gerecht om mosselen eens anders te bereiden.
Genieten!

 

Mosselen

 

Dit gerecht wordt gemaakt van gekookte mosselen. Je kunt ze zelf van tevoren koken, maar je kunt ze ook voorgekookt kopen bij jouw visboer. Mocht je bevroren mosselen gebruiken, zorg ervoor dat je de bevroren mosselen een nacht volledig ontdooit in de koelkast voordat je ze gaat gebruiken.

 

Voor 250 gram mosselvlees heb je ongeveer 1,5-2 kilo verse mosselen nodig.
Om verse mosselen te bereiden, moet je ze eerst schrobben en daarna de baarden verwijderen. Dit is het deel dat op haar lijkt, trek het er gewoon af. Hoe je de mosselen schoonmaakt, lees je hier*.
Om verse mosselen te koken, gebruik je een grote (mossel)pan met een deksel en zet op hoog vuur. Voeg als de pan heet is de schoongemaakte mosselen toe samen met een scheutje water, dek af en laat de mosselen openstomen. Geef degenen die nog niet zijn geopend nog een minuut of twee de tijd om te zien of ze openen. Als ze klaar zijn, haal je de mosselen uit de pan en laat je ze een beetje afkoelen. Gooi alle ongeopende mosselen weg.
Haal de mosselen dan uit de schelpen.

 

Fritters

 

Een fritter ook wel beignet genoemd zijn gebakken (hartige) koekjes die krokant van buiten en lekker zacht vanbinnen zijn. De basis van een fritter is meestal een beslag gemaakt van ei, bloem en melk. Je kunt er ook een burger van maken en de fritters in een broodje serveren.
Je kunt bijna van alles fritters maken, zowel van groenten als van vis, zeevruchten of zelfs vlees. Dit recept is super veelzijdig. Je zou de mosselen kunnen ruilen voor kokkels, garnalen, gekookte kipstukjes, of groenten. Afhankelijk van wat je beschikbaar hebt, zijn al deze opties lekker. Maak gewoon het beslag volgens ons recept hieronder en volg dezelfde methode.

 

Enkele voorbeelden van fritters zijn:

Kruidige pompoen fritters met chilisaus
Bakkeljauw asperge fritters
Fritters van kipfilethaasjes

 

Tips:

 

Geef het beslag altijd de tijd om te rusten in de koelkast.

 

Ben je ook zo dol op mosselen? Probeer dan ook eens deze:

Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi)
Pasta met mosselen en nduja
Gegratineerde mosselen met dille
Romige mosselsoep met kerrie
Taco’s met krokante mosselen
Mossel aardappelsalade met dragon
Mosselsalade met wasabi

 

 

Recept Mossel fritters met maïs en prei:

Mossel fritters met maïs en prei. Eenvoudig te maken en toch heerlijk om te eten. Serveer het als borrelhapje, voorgerecht of hoofdmaaltijd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr gekookte mosselen*
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 60 ml melk
  • 1 ei
  • 1 blikje (150 gr) maïskorrels
  • 1 dunne prei
  • 1 tl kerriepoeder
  • zout en peper
  • 75 ml olie
  • citroen, in partjes
  • 4 el yoghurt
  • 1 tl Sriracha

Instructies
 

  • Giet het blikje maïskorrels af en laat goed uitlekken. Snijd de prei in dunne ringen, spoel ze schoon en laat ook goed uitlekken.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met het ei en de melk in een kom tot een glad beslag.
  • Meng de mosselen, maïskorrels, prei en kerriepoeder erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Dek de kom af en plaats 30 minuten in de koelkast.
  • Verhit een grote pan met olie op middelhoog vuur. Voeg met een eetlepel, lepels beslag toe aan de pan met olie.
  • Laat aan één kant goudbruin frituren in ongeveer 2-3 minuten, draai dan om en frituur de andere kant goudbruin. Frituur kleine hoeveelheden beslag tegelijk.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze eventueel warm in een warme oven.
  • Saus: meng de yoghurt met de Sriracha en breng de saus op smaak met een beetje zout.
  • Serveer de fritters op een bord met saus en een partje citroen. Smullen maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating