Maak de feestdagen extra speciaal met deze zelfgemaakte mini panettone met cranberries, in een kleine en leuke muffinvorm.
Panettone is de Italiaanse klassieker, traditioneel en een onmisbaar kerstdessert. Het is een zoet en geurig brood, oorspronkelijk uit Milaan, zacht en smaakvol. Traditioneel verrijkt met gedroogd fruit, citrus en amandelen, en gevormd tot een groot koepelvormig rond brood.
Vandaag presenteer ik je mijn recept voor mini panettoni (Italiaans meervoud van panettone) in de vorm van een muffin.
Mini panettone met cranberries
Deze mini panettoni vereisen dezelfde hoeveelheid arbeid (en geduld!) En hebben dezelfde textuur en geur als de traditionele. Maar ik bakte gewoon in individuele kleinere maten.
De eerste reden is vrij eenvoudig. Ik had geen panettone papiervorm, wat niet gemakkelijk te vinden is. Dus ik gebruikte eenvoudig cupcake vormpjes. Ik rolde het deeg in kleinere broodjes en bakte het in deze muffinvormpjes.
Ten tweede kost het bakken van deze kleine panettoni heel weinig tijd. Na slechts twintig minuten in de oven (veel minder dan een hele panettone) zijn ze klaar.
Dat brengt ons bij de laatste – en belangrijkste – reden van allemaal!
Ik hoefde niet te wachten tot kerstavond om in de panettone te snijden en mijn deel met alle anderen te krijgen. Zodra deze uit de oven kwamen, pakte ik er eentje en slikte hem in een paar happen door. Nog steeds warm en geweldig! Als je het mij vraagt een hele goede reden om ze in individuele porties te bakken!
Het recept voor panettone kost wat tijd, maar het is het werk en het wachten echt waard.
Ik raad ten zeerste aan om voor je deeg een staande mixer te gebruiken als je die hebt. Dan e hoef je niet echt veel werk te doen, behalve het toevoegen van de ingrediënten en kijken hoe het deeg samenkomt.
Naast (of in plaats van) cranberries of rozijnen kan je ander gedroogd fruit, chocoladestukjes of gekonfijte sinaasappelschil toevoegen.
Nog een aanbeveling: geef jezelf voldoende tijd om het deeg te laten rijzen. Dit recept vereist een paar stappen en een paar wachttijden. Volg gewoon en wees geduldig, en je zult snel genieten van deze geweldige kleine panettoni!
Tips:
- Deze panettone blijven drie dagen goed in een luchtdichte verpakking.
- En als je toch aan het bakken bent, probeer dan ook eens deze zalige Banketstaaf.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Mini panettone met cranberries:
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 7 gr gist
- 100 ml volle melk, warm
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 50 gr fijne kristalsuiker + extra
- 100 gr roomboter, zacht
- 1 sinaasappel
- 100 gr cranberries
- 100 gr sukade fruit
Instructies
- Meng de bloem, gist, melk en een snufje zout in een mixer met de deeghaak. Meng er twee eieren en de vanille door en kneed tot je een glad, veerkrachtig deeg hebt.
- Dek af en laat het minstens 2 uur rijzen, of een nacht in de koelkast, tot het in omvang is verdubbeld.
- Start de mixer opnieuw en voeg de suiker, boter en dooier van het overgebleven ei toe. Blijf mixen en kneden tot het deeg weer glad is. Voeg het fruit toe en kneed het opnieuw snel.
- Dek af en laat het minstens twee uur of een nacht in de koelkast rijzen op een koele plek of in de koelkast (zodat de boter niet uit het deeg smelt), tot het in volume is verdubbeld.
- Bekleed een grote muffinvorm met zes gaten met papieren vormpjes. Verdeel het deeg in zes porties en rol het tot mooie ballen.
- Doe een bal in elk papieren vormpje, dek de vorm af met een theedoek en laat het deeg 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de bovenkant van de muffins met het eiwit. Bak gedurende 15-20 minuten, of tot de muffins zijn gerezen en goudbruin van kleur zijn.
- Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen op een rooster.