Lunch eens met een salade en geniet van het vijgenseizoen met deze gezonde linzensalade met verse vijg en feta! Mijn favoriete fruit schittert tussen linzen, knapperige noten en zoute fetakaas. Dit recept voor linzensalade barst van de smaak en textuur en de noten, vijgen en fetakaas maken elke hap van deze linzensalade tot de perfecte hap. Knapperig, zoet, bitter, zacht en fris!
Linzen
Eet jij wel eens linzen? Linzen is een van mijn favoriete vleesloze eiwitten. In deze salade gebruikte ik linzen uit blik, maar je kunt ook zelf gedroogde linzen koken.
DePuy of Beluga linzen zijn stevig en behouden hun vorm tijdens het koken, terwijl ze toch een romige kern bieden. Daarom zouden dit ook goede linzen zijn voor deze salade.
Voel je vrij om linzen te gebruiken die je kunt vinden of die je lekker vindt. Gebruik alleen geen rode of gele linzen, die zijn meer geschikt om er soep van te maken.
Nog meer recepten met linzen:
Wraps met linzen en paddenstoelen
Dahl van zwarte linzen
Salade met pompoen, peer, linzen en cranberries
Rode salade met linzen en geitencamembert
Salade met gerookte forel en crispy linzen
Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen
Arabische rode linzensoep
Verse vijgen
Vijgen zijn maar kort in het seizoen en dus verkrijgbaar in ons land. Daarnaast zijn ze ook nog eens vrij prijzig. Maak er daarom iets speciaals van zoals in deze salade. Mocht je een vijgenboom in jouw tuin hebben staan, dan bof je maar.
Als je geen verse vijgen kunt vinden, gebruik dan eventueel gedroogde vijgen. Die kan je laten wellen in warm water of in warme balsamico azijn, dit is ook lekker.
Feta
De zoete vijgen passen perfect bij feta en deze salade met linzen is daarom geen uitzondering. Het verbrokkelen van de feta is een laatste stap om een pittige, romige textuur aan het gerecht toe te voegen.
Feta is van oorsprong een Griekse witte harde kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Het wordt bewaard in pekelwater, die geeft de zoutige smaak.
Tips:
- Granaatappelsiroop* kan je tegenwoordig vinden in de grotere supermarkten en sowieso in Turkse winkels. Je kunt het eventueel vervangen door balsamico.
- Lust je geen feta neem dan geitenkaas hiervoor in de plaats.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Linzensalade met verse vijg en feta:
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 300 gr linzen uit blik
- 4 verse vijgen
- 80 gr feta, verbrokkeld
- 1 handvol noten
- 1 zakje veldsla
Dressing
- 4 el walnotenolie
- 1 el Dijon mosterd
- 1 el honing
- 1 el granaatappelsiroop*
- peper en zout
Instructies
- Snijd de rode ui in dunne halveringen. Doe ze in een jampotje met de granaatappelsiroop en laat dit een uurtje marineren (de ui krijgt dan een mooie rode kleur).
- Dan voeg de je rest van de ingrediënten voor de dressing erbij en schud het potje flink.
- Giet de linzen af, spoel ze af onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
- Snijd de vijgen in en vouw deze open als een bloem.
- Verdeel de sla over de borden en verdeel hierop de linzen, feta en noten.
- Haal de uienringen met een vork uit het jampotje en drapeer dit over de salade. Druppel de dressing over de salade en leg een vijg in het midden op het bord.