Volgens de laatste berichten in de diverse media gaat het goed met de palingstand In Nederland. Er werd een lange tijd gedacht dat de paling aan het uitsterven was. De oer-Hollandse gerookte paling werd bedreigt. Dus de vraag is; kunnen we nog wel paling eten?
Paling of aal
De paling, ook wel aal genoemd, is een langwerpige trekvis. Deze bruin/grijze slangachtige vis met een sluimerige huid komt in grote delen van Europa voor in oppervlaktewateren met modderbodems. Sinds 1970 is de palingstand duidelijk afgenomen. Diverse obstakels zoals sluizen, gemalen, dijken en waterkrachtcentrales zorgen ervoor dat de glasaaltjes niet naar zoet water kunnen trekken.
Palingen paaien in de Bermuda driehoek, waarna de jonge glasaaltjes uiteindelijk voor de kusten van Europa aankomen alwaar ze zoet water zoeken om te groeien. Doordat onze kusten zo goed afgesloten zijn, bereiken de glasaaltjes het zoete water niet.
De mannelijke palingen blijven 6 tot 12 jaar in het zoete water. De vrouwtjes 9 tot 20 jaar. Hierna gaan de palingen weer terug naar de Sargassozee om zich te kunnen voortplanten. Dus zowel de intrek als uittocht van de paling wordt verhinderd door bovengenoemde obstakels.
Nu gaat het met de intrek van de jonge glasaal de goede kant op omdat er vispassages worden gecreëerd, de zeesluizen langer open staan en de jonge aaltjes handmatig naar het zoete water worden gebracht. Twee derde deel van het quotum dat glasaalvissers mogen vangen, wordt gebruikt voor herbevolking van de Europese binnenwateren. In ons land gaat dat jaarlijks om miljoenen jonge palingen. De overige glasaal gaat naar Europese kwekerijen.
Tevens worden de geslachtsrijpe palingen terug gebracht naar zee zodat zij weer naar hun paaistreek kunnen zwemmen. Door diverse knelpunten die nog niet zijn aangepast, wordt de palingen op hun trektocht naar paaistreken grotendeels verhakseld of vermalen.
Palingstand
Alhoewel de palingstand al 20 jaar vrij stabiel is, kan het beheer ervan beter. De overheid, wetenschappers, Aalherstel groepen, beroepsvissers en de palingsector werken al jaren aan de verbetering van de palingstand. Dit gebeurt o.a. door een goed beheerste en gecontroleerde visserij. Zo mogen de palingvissers in de drie maanden van de palingtrek, geen paling vangen.
De Stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) werkt aan de verbetering van de onze palingstand. Zij leveren een concrete bijdrage aan de verduurzaming en toename van de Nederlandse paling.
Daarnaast wordt in het lab van het Wageningse Eel Reproduction Innovation Centre gewerkt aan de reproductie van aal in gevangenschap. Er zijn al palinglarven geboren in het lab. Er werd altijd gedacht dat palingen zicht niet voorplanten in gevangenschap , maar nu is men heel dichtbij het opkweken van de larven.
Gekweekte paling
Wist jij dat ongeveer 80-90 procent van de paling welke in Nederland gerookt wordt komt van gekweekte palingen? Dit zijn wild gevangen glasaaltjes die opgroeien in een kwekerij. De rest van de paling wordt gevangen door de Nederlandse binnenvissers. De meeste van deze vissers dragen bij aan verantwoord palingbeheer. Dit doen zij door verantwoord vissen.
Kunnen we nog wel paling eten?
Door bewust te kiezen voor paling met het blauwe ESF logo, kunnen wij ook een handje helpen. Op deze manier kunnen wij blijven genieten van deze culinaire lekkernij.
Toch blijft de gerookte paling prijzig. Dit komt niet alleen door de schaarste, maar ook door de kostbare vangst, kweek, schoonmaken, zouten, roken en fileren van de paling. Dit gebeurt namelijk ambachtelijk en handmatig. De prijs van gerookte paling is overigens ongeveer hetzelfde als die van Hollandse garnalen en zalm.
De oude Grieken aten al paling en in het oude Egypte aanbaden ze deze vis. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat we in de toekomst ook nog kunnen genieten van deze heerlijkheid. En paling is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je. Paling bevat namelijk heel veel gezonde Omega 3 vetten.
Natuurlijk hebben we wel eens gerookte paling gegeten. Op een toastje, op een broodje of in een heerlijk gerecht in een restaurant. Maar heb je zelf wel eens verse paling bereid? Gestoofd, gebakken of in een soep?
Ik heb een paar heerlijke palingrecepten voor je. Wat te denken van deze Palingsoep met peterselie en spekjes of Mediterraan paling stoofpotje met tomaten en olijven? Probeer ze eens!
Met dank aan Alex Koelewijn van Spakenburg Paling BV uit Spakenburg.
Hier vind je nog een interessant filmpje over de paling.
Boy
november 29, 2017 @ 5:53 pm
Ik heb er 30 jaar in gewerkt en ik heb altijd geroepen ze vangen teveel montee of te wel glasaal weg en sinds plus minus de laatste 10 jaar zijn ze pas glasaal wezen uitzetten eigenlijk gewoon 20 jaar te laat.
Thomas
november 30, 2017 @ 9:35 am
Interessant artikel Hanneke, toevallig net zelf bezig met een artikel over o.a. ambachtelijk gerookte paling met ESF keurmerk. Een heerlijke vis, die door bewustzijn hopelijk nog lang gebeten kan worden.
Hanneke de Jonge
november 30, 2017 @ 9:47 am
Hoi Boy, ja jammer dat we er te laat achter gekomen zijn dat het niet goed ging met de paling. Wordt nu gelukkig aan gewerkt.
Hanneke de Jonge
november 30, 2017 @ 9:47 am
Dank je wel Thomas, wat grappig dat jij ook met de paling bezig was. Hoop dat we inderdaad nog lang kunnen genieten van deze lekkernij.
peter van der sterren
november 30, 2017 @ 1:43 pm
paling zit er weer aardig wat, alleen het WNF loopt de boel te verzieken.ben zelf beroeps palingroker en het gaat gelukkig heel goed met de palingstand dank zij het ESF.