Deze kip ovenschotel met lekker veel groenten is een recept van de Britse chef Tom Kerridge. Hij is de enige chef van een pub met een Michelin ster. Hoe bijzonder is dat! Tom Kerridge kampt zijn hele leven lang al met overgewicht. Een aantal jaren was hij zo’n 90 kilo(!) afgevallen, maar nu was hij weer 50 kilo aangekomen.
Daarom heeft hij een TV programma gemaakt: Lose Weight and Get Fit with Tom Kerridge. Hij begeleidt dorpsgenoten om fit te worden en af te vallen. Hiervoor heeft hij natuurlijk heerlijke slanke recepten voor ze geschreven. Dit is er eentje van.
Het is dus een verantwoorde maaltijd met 532 kcal en 53 gr proteïne per portie volgens Tom. Door de proteïne, koolhydraten, gezonde vetten en vitaminen in dit gerecht een uitgebalanceerde maaltijd om je conditie te ondersteunen en je spieren te herstellen na het sporten.
Je kunt dit gerecht ook in een tajine maken als je er eentje in huis hebt. Hierdoor blijven de smaken nog meer in het gerecht zitten. Het is een super makkelijk te maken gerecht, de oven doet namelijk het werk voor je.
Het heeft dus Noord-Afrikaanse smaken, zeker door het gebruik van de Baharat kruiden. Deze kruidenmix wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse, Turkse en Marokkaanse keuken. Baharat betekent in het Arabisch dan ook letterlijk specerij. Het heeft een bijzondere warme aromatische smaak.
Ik heb een mooi blikje van Jonnie Boer bij de AH gekocht. Mocht jij zo’n blikje gaan kopen, dan kan je het nog gebruiken in diverse andere gerechten, zoals het kruiden van vlees of vis, in tajines, falafel of door de hummus. Mocht je deze kruiden niet kunnen vinden, dan kan je de specerijmix zelf maken of je gebruikt ras-el-hanout hiervoor in de plaats. Dit geeft dan wel een totaal andere smaak aan het gerecht, maar is natuurlijk ook erg lekker.
Tip:
Ik heb het gerecht voor twee personen gemaakt, maar als je de ingrediënten verdubbeld, kan je het voor vier personen of meer maken.
Recept Kip ovenschotel met lekker veel groenten:
Ingrediënten
- 250 gr zoete aardappel
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ingelegde citroen
- 1 tl Baharat kruiden
- 250 ml kippenbouillon
- 1 plukje saffraan
- 2 kipfilets
- 1 tl Baharat kruiden
- 1 courgette
- 50 gr groene olijven
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Doe de saffraan in de bouillon en laat even staan.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes. Snijd de ui in parten en de knoflook in dunne plakken. Verwijder het vruchtvlees van de citroen en snijd de schil in blokjes.
- Doe dit in de ovenschaal en bestrooi met de Baharat kruiden, peper en zout. Meng alles goed door elkaar en giet dan de helft van de bouillon erbij.
- Zet de schaal een half uur in de oven.
- Bestrooi de kipfilets met de Baharat kruiden, peper en zout. Snijd de courgette in halve plakken.
- Haal de schaal uit de oven, doe de courgette en olijven erbij en leg hierop de kipfilets. Giet een heel klein beetje olijfolie over de kipfilets.
- Schenk de rest van de bouillon met saffraan erbij en zet weer 30 minuten in de oven tot de kip en groenten gaar zijn.