Kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes

Wil je wat minderen met vlees eten, dan heb ik een heerlijk vegetarisch en zelfs vegan gerecht voor jou. Bij deze kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes mis je het vlees echt niet. En het is ook nog eens lekker vullend. Ik heb er gele rijst bij geserveerd, maar je kunt ook een witte rijst erbij serveren.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt, keker en garbanzo wordt steeds populairder in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn lekker en gezond. Alle peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen, maar de kikkererwt springt er helemaal uit. Ze bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan andere peulen. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger, maar pas op er zitten wel veel koolhydraten en vetten in deze groente.

 

Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. De gedroogde kikkererwten zijn het goedkoopst, ze zijn lekkerder van smaak en textuur. Maar je hebt wel meer tijd nodig om ze te weken (8-12 uur) en te koken (45-60 minuten). Houd daar dus rekening mee!
Kikkererwten zijn super veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, frituren, roosteren, soep, salades, falafel en/of hummus ervan maken.

 

Wilde spinazie

 

Het wordt bij de groenteboer verkocht als wilde spinazie, maar het is eigenlijk gewone spinazie die ze langer hebben laten groeien. Daarom zijn de bladeren ook zo groot en onregelmatig. Het groeit dus niet in het wild, maar gewoon op het land.
Het voordeel van wilde spinazie is dat het minder vocht bevat waardoor het minder slinkt tijdens de bereiding. Hierdoor is deze spinazie heel erg geschikt om te roerbakken.
De wilde spinazie is meestal wel het hele jaar verkrijgbaar bij een groenteboer.
Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan gewone spinazie, groene kool of snijbiet als dit in het seizoen is.

 

Gele rijst

 

Gele rijst is witte rijst welke is voorgekookt met een gele kleurstof zoals kurkuma.
Er bestaan rijstsoorten die met saffraan gekleurd en gearomatiseerd zijn, dit is dan wel een dure versie van de gele rijst. Natuurlijk kan je zelf gele rijst maken door kurkuma en/of saffraan mee te koken met witte rijst.
Je kunt dit gerecht ook serveren zonder rijst of met witte rijst, orzo, parelcouscous of quinoa.
Lekker recept met deze rijst: Gele rijst met chorizo, prei en paddenstoelen.

 

 

Recept Kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes:

Kikkererwten met wilde spinazie en tomaatjes. Wil je wat minderen met vlees eten, dan heb ik een heerlijk vegetarisch en zelfs vegan gerecht voor jou.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 trosjes tomaatjes
  • 100 gr gele rijst
  • 1 blik (400 gr) kikkererwten
  • 1 bos wilde spinazie
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 el pijnboompitten

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op de grillstand en 200˚C. Spoel de tomaatjes schoon, dep ze droog en leg ze op een bakplaat. Giet er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout.
  • Schuif de bakplaat onder de grill en grill de tomaatjes in ongeveer 10 minuten tot ze gepoft zijn. Haal ze dan uit de oven.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon onder de koude kraan. Dep ze dan droog.
  • Spoel de spinazie schoon in koud water en laat goed uitlekken. Hak de knoflook fijn.
  • Zet een wok of grote bakpan met een scheut olijfolie op hoog vuur en bak hierin de kikkererwten met de knoflook, gerookte paprikapoeder en wat peper en zout.
  • Voeg dan de wilde spinazie toe en bak dit zo lang mee tot het geslonken is.
  • Verdeel de rijst, kikkererwten en spinazie over de borden en leg op elk bord een trosje gepofte tomaten. Bestrooi met pijnboompitjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating