risotto op een bord

Hoeveel risotto per persoon? Vind hier de juiste porties

Risotto is een fantastisch gerecht. Het is romig, smaakvol en past bij elke gelegenheid. Maar hoeveel risotto heb je eigenlijk nodig per persoon? Als chef weet ik dat het belangrijk is om de juiste balans te vinden. Hier zijn mijn tips en richtlijnen.

Hoeveel risotto per persoon?

PersonenVoorgerechtHoofdgerecht
1 persoon50-75 gram75-100 gram
2 personen100-150 gram150-200 gram
4 personen200-300 gram300-400 gram
6 personen300-450 gram450-600 gram
8 personen400-600 gram600-800 gram

Zoals je misschien weet, is het belangrijk om niet te veel of te weinig te maken. Voor een hoofdgerecht reken je op 75 tot 100 gram ongekookte risottorijst per persoon. Dit komt neer op ongeveer 200 tot 250 gram gekookte risotto. Voor een voorgerecht is 50 tot 75 gram voldoende.

Factoren om rekening mee te houden

Echter, niet elke maaltijd is hetzelfde. Hier zijn een paar dingen om over na te denken:

  1. Is risotto het hoofdgerecht? Als het de ster van de show is, heb je meer nodig. Voor een bijgerecht kun je minder rekenen.
  2. Toevoegingen: Als je veel groenten, vlees of zeevruchten toevoegt, vult het gerecht meer. In dat geval kun je iets minder rijst gebruiken.
  3. De eters: Zijn je gasten grote eters of houden ze van kleinere porties? Pas hierop aan.

Risotto en restjes

Ik zeg altijd: maak wat extra. Risotto is perfect om later opnieuw te gebruiken. Je kunt er heerlijke arancini (risottoballetjes) van maken of het gewoon opwarmen met wat bouillon. Restjes risotto smaken vaak net zo goed – of misschien zelfs beter.

Risotto recepten:


Plaats een reactie

Copyright 2024 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing