Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Zoals je kunt lezen in mijn blog Kunnen we nog wel paling eten? gaat het steeds beter met onze palingstand. Vooral omdat de Stichting DUPAN ( Duurzame Palingsector Nederland) werkt aan de palingstand in Nederland. Dit doen zij o.a. door de randmeren te herbevolken met miljoenen jonge palingen ook wel glasaaltjes genoemd. Vanmorgen mocht ik aanwezig zijn bij het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd.

 

Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Het waait, is koud en er is regen op komst…. ideaal weer om te gaan varen. In de Harderhaven van Zeewolde worden twee vissersboten bepakt met heel veel dozen met de jonge glasaaltjes erin, die de nacht ervoor voor de kusten in Frankrijk gevangen zijn. Deze zijn ’s nachts per vrachtwagen uit Frankrijk vervoerd. Per doos zitten 3 kilo aaltjes in water (dat is ongeveer 9.000 stuks). Totaal dus ongeveer 2.8 miljoen aaltjes die op verschillende plekken verdeeld over Wolderwijd en het Veluwemeer worden uitgezet.
Ook zullen in het voorjaar nog in andere wateren in Nederland glasaaltjes uitgezet worden.

 

Waarom uitzetten?

 

Volwassen palingen trekken naar de Sargassozee (Bermudadriehoek) om zich voort te planten. De jonge glasaaltjes trekken dan 6.000 kilometer terug naar de Europese kusten. Vooral naar de Franse kust. Deze glasaaltjes kunnen niet meer zelfstandig door de Europese kustbarrières komen om in zoetwater op te groeien. Onze wateren zijn tegenwoordig te goed afgesloten en mede daarom is de palingstand in het verleden zo afgenomen. Sinds 2009 geldt in Europa de verplichting om de jonge palingen uit te zetten in zoet water.

Deze herbevolking levert het voordeel op dat de grote hoeveelheden glasaaltjes die stranden bij de Franse en Engelse riviermondingen niet zullen sterven. Daarom worden ze daar gevangen en in geselecteerde gebieden weer uitgezet.

Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Wie maakt dit mogelijk

 

Deze herbevolking is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en voor de aankoop van deze glasaaltjes is vanuit Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij steun verleend. Het project wordt mede door het Eel Stewardship Fund® gefinancierd en door de Stichting DUPAN gecoördineerd. Hierin werken de palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen.
Naast het herbevolken van onze wateren met jonge paling, investeert deze stichting vanuit dit fonds tevens in het weer over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee om weer te gaan paaien EN in gericht wetenschappelijk onderzoek naar de paling.

Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd Het uitzetten van glasaaltjes in Wolderwijd

Dus met heel veel pers en genodigden stappen wij op een vissersboot en varen het Wolderwijd op. Hier glijden de aaltjes voorzichtig het water in. Het gaat nog heel veel jaren duren voordat ze volwassen zijn en gevangen mogen worden. Dus we moeten nog even geduld hebben voordat deze palingen op ons bordje liggen.

 

Ik heb wel alvast een paar palingrecepten voor jullie. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke Mediterraan paling stoofpotje met tomaten en olijven.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden