Haverrijst met garnalen en citrus

Deze haverrijst met garnalen en citrus is een lichte en gezonde maaltijd, boordevol smaak.
Deze frisse, citrusachtige garnalen met avocado haverrijstsalade is een heerlijk gerecht. Bereid de maaltijd van tevoren voor een makkelijke lunch, of serveer warm voor een lichte en gemakkelijke avondmaaltijd. De salade heeft alle componenten van een uitgebalanceerde en vullende maaltijd. Volkoren granen, gezonde vetten, eiwitten en vezels met veel vitaminen, mineralen en antioxidanten! Het is glutenvrij, zuivelvrij en notenvrij.

Lichtzoete en pittige gemarineerde garnalen gemengd met verse citrusvruchten en avocado geserveerd op haverrijst of graan naar keuze. Het hele gerecht kost minder dan 15 minuten om voor te bereiden en te maken (exclusief de tijd die nodig is om de haverrijst te koken). Het is mijn favoriet voor de lunch, maar het zou ook een geweldig licht diner zijn.

Garnalen

Een van mijn geheime wapens voor snelle en makkelijke maaltijden? Bevroren garnalen! Omdat het zo snel ontdooit en bakt, heb ik altijd gepelde garnalen in mijn vriezer. Dit is een van mijn absolute favoriete maaltijden om te maken voor mezelf als ik zin heb in iets lichts, vers en makkelijks om te maken. Vooral als ik niets van tevoren heb gepland.
Het barst van de citrusachtige, kruidige frisheid, met een vleugje pit van de garnalen en lente-ui. Gebalanceerd met romige avocado en nootachtige haverrijst is het een lichte maaltijd die ook vullend en bevredigend is. Met snel te bereiden ingrediënten zoals haverrijst en garnalen is deze maaltijd snel en moeiteloos klaar. Het is heerlijk om direct na het koken te serveren, of net zo lekker om het gekoeld te serveren voor een makkelijke optie om van tevoren te maken.

Haverrijst

Granen zijn het basisvoedsel dat in voldoende mate over de hele wereld wordt geconsumeerd. Maïs, quinoa, rijst en haver zijn een paar granen die ons lichaam van complete voedingsstoffen voorzien.
Haver is een van de gezondste granen ter wereld en het onderdeel van het ontbijt van meer dan de helft van de bevolking. En haver bevat minder calorieën dan rijst.
Het is populair vanwege de nutritionele en gezonde cholesterolverlagende eigenschappen. De afgelopen jaren is haver het populairste ‘gezondheidsvoedsel’ geworden. Het is een rijke bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten.
Een ander graansoort zoals zilvervliesrijst, quinoa en farro zijn ook goede opties.

Haverrijst met garnalen en citrus

Tips:

  • De haverrijst kan tot 4 dagen van tevoren worden gekookte. Ik gebruik graag restjes haverrijst om dit gerecht nog makkelijker te maken! Meestal kook ik extra en vries de gekookte haverrijst dan in eenpersoons-porties in.
  • De hele salade kan tot 3 dagen van tevoren worden gemaakt en bewaard in de koelkast. Ik raad aan om de avocado vlak voor het serveren toe te voegen om te voorkomen dat deze bruin wordt.
  • Als de bloedsinaasappelen niet in het seizoen zijn, gebruik dan ‘gewone’ sinaasappelen of andere citrusvruchten die jij lekker vindt.
  • In plaats van de chili garlic sauce* kan je een andere pittige saus gebruiken zoals sambal of Sriracha.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Haverrijst met garnalen en citrus:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 bloedsinaasappelen
  • 1 gele grapefruit
  • 1 avocado
  • 2 lente-uien
  • 200 gr grote garnalen
  • 2 el plantaardige olie
  • 200 gr gekookte haverrijst

Marinade

  • 75 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 el grapefruit zeste
  • 3 el grapefruitsap
  • 1 el chili garlic sauce*
  • 1 el honing
  • 2 el plantaardige olie

Instructies
 

  • Verwijder de boven- en onderkant van de sinaasappelen met een scherp mes, zodat er wat vruchtvlees zichtbaar is.
  • Leg een plat uiteinde op een snijplank en snijd de schil eraf, waarbij je zoveel mogelijk wit verwijdert.
  • Snijd de sinaasappelpartjes dan uit de vliesjes. Knijp het sap uit het overgebleven gedeelte van de sinaasappelen.
  • Rasp eerst de schil van de grapefruit tot je 1 eetlepel hebt. Snijd vervolgens de schil eraf zoals hierboven vermeld. Snijd de partjes eruit en snijd de partjes in kleine stukjes.
  • Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de marinade.
  • Doe de helft van de marinade in een grotere kom en voeg de garnalen toe. Meng alles tot het bedekt is en laat 15 minuten staan.
  • Snijd de avocado in dunne plakjes en de lente-uien in dunne ringen.
  • Zet de resterende marinade apart om als dressing te gebruiken.
  • Garnalen: verhit plantaardige olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Haal de garnalen uit de marinade en bak deze op hoog vuur.
  • Bak 1-2 minuten aan elke kant, tot de garnalen roze en ondoorzichtig worden. Voeg dan de marinade toe en laat inkoken.
  • Serveren: doe de gekookte haverrijst in de kommen.
  • Garneer met garnalen, sinaasappelstukjes, avocado en lente-ui.
  • Besprenkel met de overgebleven saus en serveer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating