Gratin van geroosterde rode kool

Bereid rode kool eens op een hele andere manier. Deze gratin van geroosterde rode kool zal het goed doen tijdens een etentje thuis.

 

Gratin

 

Een gratin of gratineren is een gerecht bereiden in de oven waarbij het een lekker krokant (kaas)korstje krijgt. Door de bovenkant te bestrooien met geraspte kaas of paneermeel, ontstaat een bruine korst in de oven.
Het meest bekende gratin gerecht is natuurlijk gemaakt van aardappelen. Deze worden lekker lang gegaard in een romige kaassaus in de oven. Hierdoor worden de aardappel zacht en smeuïg door de ingedikte saus.
Maar je kunt in principe de heel veel soorten groenten hiervoor gebruiken. Meestal zijn het toch wel knol- of wortelgroenten die zich hier goed voor lenen, zoals knolselderij, koolraap, bietjes, pastinaak, wortelen of bijvoorbeeld spruitjes.

 

Rode kool

 

De rode kool lijkt op de witte kool, maar heeft een prachtige donkerrode/paarse kleur. De kool is het hele jaar verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer en een winter variant van.
De kool heeft net zoals de witte kool stevige bladeren.
Als je de kool gekocht hebt, blijft deze nog lang houdbaar.
Voor het bereiden van deze gratin verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes doormidden en dan in kwarten. Verwijder de harde kern iets en snijd de kwarten dan weer doormidden. Pas op: de kool geeft bij het snijden een paarse kleur af die moeilijk te verwijderen is.
Het roosteren van de kool zorgt ervoor dat de kool een lekkere geroosterde smaak krijgt.

Je kunt de rode kool op diverse manieren bereiden, deze Rode kool met appels en steranijs is ook erg lekker.

 

Je kunt het roosteren en gratineren eventueel zelfs een dag van tevoren doen. Verwarm de schaal met gratin dan op de avond zelf alleen maar op in de oven.

 

 

Recept Gratin van geroosterde rode kool:

Gratin van geroosterde rode kool. In plaats van een aardappel gratin, heb ik nu een gratin van kool gemaakt. Dit is een erg lekker bijgerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Bijgerechten, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode kool
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 kuipje kruidenkaas
  • 250 ml room
  • 80 gr geraspte cheddar
  • 80 gr geraspte Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚.
  • Snijd de rode kool in kwarten en deze kwarten ook weer doormidden.
  • Schik de rode koolparten in een grote ingevette ovenschaal, giet wat olijfolie erover en bestrooi met wat zout. Zet dit in de oven.
  • Rooster de rode kool in ongeveer 45 minuten knapperig bruin.
  • Meng ondertussen de kruidenkaas met de room en geraspte cheddar. Voeg wat peper toe.
  • Haal de schaal uit de oven en giet het roommengsel over de rode kool. Bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas en zet weer de schaal in de oven.
  • Laat ongeveer 30 minuten bakken tot de kool zacht geworden is en de bovenkant goudbruin is. Serveer de schaal op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating