De laatste tijd daag ik mezelf uit om recepten te maken die ik nog nooit eerder geprobeerd heb. Een van die recepten is de beruchte soufflé – een klassieker die elke foodie in zijn of haar repertoire zou moeten hebben. Aangezien zondag bij ons toetjesdag is, besloot ik dit weekend een goddelijke chocolade soufflé te maken. Na flink wat speurwerk op internet ben ik tot dit recept gekomen.
Soufflé – Een Franse klassieker
Een soufflé is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. De basis is een soort roux of custard gemaakt van geklopt eigeel, gecombineerd met verschillende ingrediënten, waaraan stijfgeklopt eiwit wordt toegevoegd. Vervolgens wordt het luchtig gebakken in de oven.
Soufflé wordt vlak voor het serveren klaargemaakt, omdat je het luchtig en niet ingezakt wilt presenteren. Je kunt kiezen voor een hartige of zoete variant. De hartige versie wordt vaak als voor- of hoofdgerecht geserveerd, terwijl de zoete perfect is als nagerecht.
Hartige en zoete soufflés
De bekendste hartige soufflé is waarschijnlijk de kaassoufflé, maar je kunt ook hartige soufflés maken van vis, vlees of groenten. De zoete soufflé wordt vaak bereid met chocolade – zoals deze – of fruit.
Belangrijke tips voor de perfecte soufflé
- Vet de ramequins goed in, van beneden naar boven toe. Dit zorgt ervoor dat het mengsel mooi omhoog souffléert.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het mengsel. Niet roeren, het moet luchtig blijven.
- Zet de ramequins op een warme ovenplaat; dit helpt ze beter te rijzen.
- Plaats de schaaltjes in het midden van de oven.
- Open de oven nooit tijdens het bakken! Koude lucht zorgt ervoor dat de soufflés instorten.
Wil je het mengsel van tevoren maken? Vul de ramequins en bewaar ze in de koelkast tot ze de oven in gaan.
Tip
Vind je dit recept te uitdagend? Maak dan een heerlijke chocolademousse als alternatief.
Extra nodig: ramaquins (souffléschaaltjes) van 10 centimeter doorsnee.
Chocolade soufflé recept
Geniet van deze luchtige, decadente chocolade soufflé – een waar genot voor elke chocoladeliefhebber!
Ingrediënten
- 200 gr pure chocolade 70%
- 200 ml melk
- 20 gr maïzena
- 3 eieren (M)
- 100 gr suiker
- 70 gr roomboter
Instructies
- Hak de chocoladereep fijn en doe dit in een kom.
- Verwarm de melk en roer hierin de maïzena, als de melk tegen de kook aan is giet het dan over de chocolade en laat de chocolade hierin smelten.
- Scheid de dooiers en de eiwitten. Roer de eierdooiers met 50 gram suiker los. Voeg dit aan het chocolademengsel toe. Laat het mengsel afkoelen.
- Bestrijk de soufflébakjes met boter en bestrooi deze met 25 gram suiker.
- Klop de eiwitten op en voeg al kloppend lepel voor lepel de overige 25 gram suiker tot deze glanzend en stijf is.
- Vouw voorzichtig de eiwitten door het afgekoelde chocolademengsel toe. Lepel het mengsel dan in de ramaquins en strijk de bovenkant glad af.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de soufflés in 20-25 minuten gaar.
4 reacties
er staat room in de receptuur inplaats van roomboter
Oeps, het moet roomboter zijn. Ik zie nu dat boter per ongeluk een regel lager staat. Heb het aangepast, bedankt voor het melden.
Hallo! Het lijkt me een heerlijk recept en ik ga het dan ook zeker zelf proberen! Ik vroeg me alleen af voor hoeveel ramaquins dit recept is.. Graag hoor ik van u.
Vriendelijke groeten,
Rosanne Prins
Hallo Rosanne, het recept is voor 4 personen dus je hebt 4 ramaquins nodig.