Gepofte paarse zoete aardappel met paling

Ik zag bij mijn groenteboer paarse zoete aardappelen liggen, gelijk gekocht natuurlijk. Maar ja wat je ervan maken? Ik had nog heerlijke gerookte paling liggen van de palinglunch in restaurant** De Lindenhof. Deze twee gecombineerd in dit gerechtje gepofte paarse zoete aardappel met paling. Ontzettend leuk om te serveren als voorgerechtje tijdens een etentje thuis.

 

Zoete aardappel

 

Behalve de oranje zoete aardappel, bestaat er dus ook een paarse, witte en gele. De paarse had ik nog niet gezien in ons dorp, daarom kocht ik ze gelijk toen ik ze zag liggen.
Zoete aardappelen zijn eigenlijk helemaal geen aardappelen, maar een soort wortel. Ze zijn niet alleen heel erg lekker en zoet, maar ook nog een soort superfood. Zoete aardappelen zitten namelijk vol met vitamine A, C, vezels, kalium, bètacaroteen en antioxidanten. Goed excuus om ze vaker te eten.
Als je zoete aardappelen koopt, vermijd dan de exemplaren met een zachte schil, rimpels, scheuren of zachte plekken. Je kunt ze ongeveer 3 tot 5 weken bewaren op een koele, droge plek.

 

Door ze te poffen in hun schil in de oven, blijven alle goede vitamine en mineralen in de aardappel. En het is een super makkelijke manier om deze aardappelen te bereiden. Ze komen zoet en lekker luchtig uit de oven, heerlijk om te vullen. En als je hele grote aardappelen hebt, kan je er zelfs een hoofdgerecht van maken. Vul ze met wat jou lekker lijkt, dit kunnen groenten zijn, maar ook gebraden gehakt of pulled pork.

 

Poffen in de oven

 

Was de aardappelen goed schoon en pak ze goed in aluminiumfolie. Leg ze in de hete oven en pof ze in ongeveer een uur gaar. Check tussendoor of ze gaar zijn door er met een punt van een scherp mes in te prikken. Haal ze uit de oven (pas op: ze zijn heet) en pak ze uit.
Snijd ze in en vul ze met iets lekkers. Smullen maar.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappelen? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zoete aardappelgnocchi, Stamppot zoete aardappel met maïs en garnalen, Zoete aardappel frietjes, Hasselback van zoete aardappelen, Zoete aardappelcake of Zoete aardappel smoothiebowl?

 

Tips:

 

Als je geen paarse zoete aardappelen kunt vinden, neem dan de oranje.
Neem niet te grote aardappelen.
In plaats van paling kan je ook gerookte forel of zalmblokjes gebruiken.

 

 

Recept Gepofte paarse zoete aardappel met paling:

Gepofte paarse zoete aardappel met paling. Ik zag paarse zoete aardappelen bij mijn groenteboer liggen. Die moest ik kopen en er iets lekkers van maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Kerst, Vis, Voorgerechten
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 zoete aardappelen
  • 150 gr zure room
  • 100 gr gerookte paling
  • 1 tl mierikswortel
  • 1 bosje bieslook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Schrob de aardappelen goed schoon onder een koude kraan en dep ze droog.
  • Leg elke aardappel op een stuk aluminiumfolie en pak ze hierin in.
  • Leg de aluminium pakketjes in de oven en bak de aardappelen in 60-75 minuten gaar.
  • Check na 60 minuten met de punt van een mes door het folie of ze zacht zijn van binnen.
  • Maak ondertussen de vulling: doe hiervoor de zure room in een kom. Snijd de paling in hele kleine blokjes en snijd of knip de bieslook fijn.
  • Meng dit door de zure room en breng op smaak met mierikswortel een klein beetje zout en lekker veel peper.
  • Haal de zoete aardappelen uit de oven als ze gaar zijn. Haal ze uit het folie en leg ze op een schaal. Snijd ze bijna doormidden en vul ze met een lepel van de vulling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating