Asperges zijn de ultieme lentegroente. Een recept voor gegrilde, malse asperges met een dressing gemaakt van sherry-azijn is het perfecte bijgerecht voor jouw volgende etentje. Ik vind het heerlijk als de asperges overal opduiken. Dat is een teken dat het echt lente is en alles wat daarbij hoort (warmer weer, langere dagen, zon). En nu heb ik weer een nieuw aspergerecept voor jullie, namelijk deze heerlijke gegrilde asperges met sherrydressing.
Asperges
Witte asperges zijn goed voor je. Net als hun tegenhanger, groene asperges, zitten ze boordevol vitaminen. De witte asperges worden gekweekt zonder blootstelling aan zonlicht, omdat het wordt gekweekt onder een zanderige bodem in plaats van in de open lucht. Dit voorkomt de ontwikkeling van chlorofyl, wat groene asperges hun kleur geeft.
De witte asperges maken ook zeker anders dan de groene. Ik vind dat groene asperges een vrij sterke smaak hebben. Witte asperges zijn veel milder en zoeter. Ze worden ook malser doordat je ze schilt en de harde onderkant verwijdert.
Door witte asperges te grillen, wordt de smaak geconcentreerder en krijgen ze een heerlijke textuur.
Asperges bereiden
Een van de makkelijkste en lekkerste manieren om witte asperges te bereiden is om ze te grillen. Dit brengt de natuurlijke zoetheid van de groente naar boven en creëert een gekarameliseerde buitenkant. Het vereist ook minimale voorbereiding en ingrediënten, wat dit zo’n geweldig makkelijk bijgerecht maakt voor je volgende dinertje.
Sherry-azijn
Dit is mijn favoriete azijn aller tijden, en ik gebruik het vaak. Ik koop het bij de Sligro, want de AH heeft het niet meer, maar je kunt het ook online bestellen.
Het leuke aan het maken van vinaigrettes als deze is dat je ze makkelijk in een blender kunt doen of je mixt het met een staafmixer. Zo heb ik het gedaan en de olie wordt geëmulgeerd met de azijn en andere ingrediënten, en je krijgt een zijdezachte, fluweelzachte, bijna romige dressing. Ik laat graag een beetje van de gesnipperde sjalotten achter om er aan het eind overheen te strooien voor garnering en textuur, maar dit hoeft zeker niet.
Heb je geen sherryazijn? Appelciderazijn is een prima vervanger.
De dressing is veelzijdig en kan gebruikt worden als topping voor andere groenten en salades.
Tips:
- Je kunt de asperges van tevoren grillen en op kamertemperatuur serveren met dressing op kamertemperatuur als je dat wilt, en om ruimte en kooktijd te besparen voor een etentje.
- In plaats van witte asperges kan je ook groene nemen, deze hoef je in principe niet te schillen.
- De dressing kan tot 10 dagen van tevoren worden gemaakt en in een weckpot in de koelkast worden bewaard.
- Voor het gebruik zou ik de dressing op kamertemperatuur serveren (ongeveer 45 minuten buiten de koelkast laten staan voor het serveren). Schud de dressing in de weckpot voordat u het opnieuw gebruikt.
- Ook zo dol op asperges? Hier vind je nog veel meer heerlijke aspergerecepten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gegrilde Asperges met Sherrydressing:
Equipment
- blender of staafmixer
- grillpan
Ingrediënten
- 400 gr asperges
- 2 el olijfolie
Dressing
- 1 sjalotje
- ½ tl gehakte knoflook
- 3 el sherryazijn
- 2 tl Dijonmosterd
- 1 tl honing
- 6 el olijfolie
- peper en zout
- verse groene kruiden
Instructies
- Schil de asperges en breek de harde onderkanten eraf.
- Snijd het sjalotje fijn.
- Verwarm een bak- of grillpan met olijfolie en bak/gril hierin de asperges in ongeveer 10-15 minuten in de oven, tot ze zacht en lichtbruin zijn aan de buitenkant.
- Dressing: Doe alle ingrediënten (houdt 1 tl van de gesnipperde sjalotten achter) in een blender of mengbeker met staafmixer en mix op hoge snelheid tot het volledig gemengd is.
- De dressing moet er bijna romig uitzien en dik zijn. Proef en breng indien nodig op smaak met extra peper en zout.
- Leg de geroosterde asperges op een schaal, besprenkel ze met de dressing en garneer ze met de fijngesneden sjalotten en verse kruiden (indien gebruikt).