Fish pie met wortelpuree

Een fish pie is een visschotel uit de oven. Het is een traditioneel gerecht wat oorspronkelijk uit Engeland komt. De fish pie kan bereid worden met diverse soorten vis, zoals kabeljauw of heilbot, maar ook met zalm, gerookte vissoorten en/of garnalen. Vaak wordt er ook nog gekookte eieren in verwerkt. Ik heb een fish pie met wortelpuree gemaakt. Hierdoor krijg je nog meer groenten naar binnen.

Fish pie

Op sommige dagen wil je gewoon troostmaaltijden en er zijn niet veel recepten die geruststellender zijn dan een goede visschotel uit de oven. Ik maak deze fish pie al jaren en het valt altijd heel goed in de smaak… zowel bij volwassenen als bij kinderen!
Een fish pie is klassiek comfortfood, maar het is niet altijd het gemakkelijkste gerecht om te maken. Het kan behoorlijk lastig en tijdrovend zijn… Dat is niet het geval met mijn vereenvoudigde recept!

Je zult merken dat ik geen garnalen of hardgekookte eieren heb gebruikt in dit recept. De eerlijke waarheid is dat ik niet zo van hardgekookte eieren houd en dat garnalen de neiging hebben om te gaar te worden in een vis ovenschotel. Als je ze weglaat, betekent dit ook dat deze vistaart veel sneller en eenvoudiger te maken is. Maar als ze voor jou een essentieel onderdeel van de vistaart zijn, gooi dan zeker een handvol van elk in de taart vlak voordat je de vistaart belegt met de puree.

Fish pie met wortelpuree

Welke vis

Gebruik het liefst verse vis, vis uit de vriezer wordt nogal ‘nat’ tijdens de bereiding.
Een mix van een vis met stevig vlees, zoals zalm, schelvis en/of kabeljauw is prima. Vraag eventueel jouw visboer naar een mengsel van vis.

Tips:

Neem iets kruimige aardappelen* voor het maken van de puree.

In plaats van wortelen bij de puree, kan je ook een andere groente nemen zoals bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, etc. Of je gebruikt alleen maar wortel en laat de aardappelen achterwege.

De visschotel wordt nog verder bereidt in de oven. Bak daarom de vis niet te lang, deze zal namelijk verder garen in de hete oven. Neem de vissoorten die jij lekker vindt.

Visliefhebber? Op de site staan heel veel visgerechten, zoek ze maar eens op. Zo bereid je deze ovenschotel met makreel en spinazie of dorade met tomaatjes ook in de oven.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Fish pie met wortelpuree:

Fish pie met wortelpuree. Fish pie is een Engelse klassieker met vis, groenten en een aardappelpuree topping. Ik het zalm voor deze pie gebruikt.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Engels
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr aardappelen*
  • 2 grote winterpenen
  • 2 preistengels
  • 2 selderijstengels
  • 500 gr zalmfilets
  • 300 gr witvis
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gr roomboter
  • 1 glas witte wijn
  • 100 ml Boursin cuisine
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en wortelen en snijd ze in stukken. Kook ze gaar in een pan met water en zout, giet ze af en pureer ze met een pureestamper. Meng de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Snijd de preistengels en selderijstengels fijn en spoel dit schoon in een vergiet onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
  • Snijd de vis in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Zet ondertussen de oven aan op 200°C.
  • Bak de prei en selderij in een klont boter tot het zacht is. Voeg hierbij de stukjes vis, blus het geheel af met de witte wijn en meng dan de Boursin erdoor.
  • Laat dit nog ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur staan pruttelen.
  • Doe het vismengsel in een ovenschaal en verdeel hierover de oranje puree. Verdeel een paar kleine klontjes boter over de puree.
  • Zet de schaal in de oven en bak dit nog ongeveer 30 minuten tot de puree krokant en goudbruin is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating