Eiwitrepen met haver, pinda, amandel en honing

Eiwitrepen zijn een gezond en lekker tussendoortje. Eet ze na het sporten of als je tijdens het werken of studeren behoefte hebt aan een energie boost. Je kunt eiwitrepen kopen in de supermarkt of natuurwinkel, maar houd er wel rekening mee dat eiwitrepen vrij prijzig zijn. Daarnaast moet je goed de ingrediënten checken. Veel eiwitrepen bevatten in verhouding te weinig eiwitten en te veel suiker om een verantwoorde snack te vormen. De oplossing? Dat is het zelf maken van eiwitrepen. Zo weet je precies wat er in zit én ben je goedkoper uit. Het maken van eiwitrepen is bovendien helemaal niet moeilijk en duurt ongeveer een kwartiertje. Met enkel een aantal benodigdheden en ingrediënten maak je in een handomdraai een voedzaam tussendoortje. Hieronder vind je een gezond, simpel en lekker recept voor zelfgemaakte eiwitrepen met haver, pinda, amandel en honing.

Bewaren

Bewaar de eiwitrepen in een luchtdichte plastic doos in de koelkast. De eiwitrepen zijn vijf dagen houdbaar als je ze in de koelkast bewaart. In de vriezer kun je ze gerust twee tot drie maanden bewaren. De eiwitrepen zijn ideaal om mee te nemen onderweg. Als je ze ongekoeld bewaart, zijn ze ongeveer één dag houdbaar.

 

Tips voor variaties

Varieer qua smaken! Je kunt de pinda’s en amandelen in onderstaand recept gerust vervangen voor andere noten en/of rozijnen, dadels of cranberry’s. Ook qua eiwitpoeder, meel en melk kun je variëren. Kies wel altijd voor een meel dat je rauw mag eten zoals havermeel, kokosmeel of amandelmeel. In plaats van melk kun je kiezen voor plantaardige melk of water.

 

Tips:

Kies voor je favoriete smaak eiwitpoeder*, bijvoorbeeld chocolade of vanille.

Optioneel kan je ook nog geraspte kokos en een gesmolten kleine reep pure chocolade gebruiken als topping.

 

Benodigdheden:

Staafmixer of foodprocessor
Beslagkom + gewone kom of schaal
Ovenschaal
Garde of lepel
Spatel
Bakpapier
Optioneel: een pannetje

 

 

Recept zelfgemaakte eiwitrepen met haver, pinda, amandel en honing:

Eiwitrepen met haver, pinda, amandel en honing. Eiwitrepen zijn een gezond en lekker tussendoortje. Eet ze als je behoefte hebt aan een energieboost.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 75 gr eiwitpoeder*
  • 250 ml melk
  • 200 gr havermout
  • 200 gr havermeel
  • 150 gr pindakaas
  • 100 gr amandelen
  • 100 gr pinda’s
  • 20 gr honing

Instructies
 

  • Snijd de pinda’s en amandelen klein met een mes of met een food processor.
  • Doe het eiwitpoeder, havermout, havermeel, de pinda’s en de amandelen in een kom en meng alles door elkaar met een garde of lepel.
  • Meng de melk, pindakaas en honing tot een glad geheel. Mocht je geen staafmixer of food processor hebben, dan kan dit eventueel ook met een garde.
  • Voeg ongeveer de helft van de gemengde melk, pindakaas en honing toe aan de kom met het eiwitpoeder. Kneed het tot één geheel terwijl je telkens wat van het mengsel blijft toevoegen. Meng beetje bij beetje alle ingrediënten door elkaar.
  • De ingrediënten moeten samen tot één stevige bal gekneed worden. Als je mengsel te nat is, kun je wat extra havermout toevoegen. Als je mengsel erg droog is, kun je een scheutje melk bij het mengsel gieten.
  • Bedek een ovenschaal met bakpapier. Houd er rekening mee dat je het mengsel wilt dichtvouwen. Zorg er dus voor dat je voldoende bakpapier overhoudt om het mengsel volledig te bedekken.
  • Giet het mengsel in de ovenschaal. Gebruik een spatel om het mengsel goed te verdelen over de ovenschaal. Druk het mengsel aan zodat het mooi plat wordt.
  • Smelt (optioneel) de pure chocolade au bain-marie. Giet de chocolade over het mengsel en bestrooi het met wat geraspte kokos. Laat de chocolade afkoelen voordat je verder gaat met de volgende stap.
  • Vouw het mengsel dicht en zet het in de koelkast. Laat het mengsel drie uur opstijven.
  • Haal de ovenschaal uit de koelkast. Check of het mengsel goed hard is geworden. Snijd het mengsel in 12 repen. Je zelfgemaakte eiwitrepen zijn nu klaar en kunnen bewaard of opgegeten worden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating