Als je eens wilt uitpakken met een feestelijk etentje of het Kerstdiner thuis, maak dan deze eendenborst met vijgen, pompoentagliatelle en paddenstoelen.
Natuurlijk kan je er pompoenblokjes of pompoenpuree bij serveren. Maar ik vond de pompoen op deze manier geserveerd wel leuk op het bord staan. Doe wat voor jou het makkelijkste is.
Gebruik zachte vijgen voor dit recept, deze hoeven niet zo lang te koken voordat ze lekker zacht zijn.
Shimeji paddenstoeltjes heb ik, deze hebben een heerlijke nootachtige smaak en ze hoeven maar heel kort gebakken te worden. Als je ze niet kunt vinden in de winkel, gebruik dan oesterzwammen of shiitake (die moeten wel wat langer gebakken worden!).

 

Dessert

 

Na zo’n feestelijke maaltijd eet je geen toetje maar een dessert. Wat dacht je van dit Stoofperenijs met een stoofpeertje en een kletskop of deze Mokka crème brûlée?

Eendenborst met vijgen, pompoentagliatelle en paddenstoelen. Als je thuis eens echt wilt uitpakken met een etentje, maak dan dit heerlijke gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 4 eendenborsten
  • peper en zout
  • klontje roomboter
  • 4 el balsamico azijn
  • 4 el honing
  • 200 gr zachte vijgen
  • 4 el balsamico azijn
  • 4 el honing
  • 1 glas water
  • 1 flessenpompoen
  • 300 gr paddenstoelen
  • 1 klontje roomboter

Instructions
 

  • Haal de eendenborst 30 minuten voordat je ze gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Kerf het vel van de eend diagonaal in met een scherp mes.
  • Doe de vijgen, balsamico, honing en het glas water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 15 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt en de vijgen zacht zijn.
  • Snijd het kopje en kontje van de pompoen en schil de pompoen met een dunschiller. Snijd nu met de dunschiller lange slierten over de lengte van de pompoen. Leg ze in een vergiet.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd de onderkantjes eraf.
  • Verhit een antiaanbakpan met een klontje boter op middelhoog vuur en bak hierin de eendenborstfilets met de velkant naar beneden tot deze mooie goudbruin is (2 minuten).
  • Draai de filets dan om en bak de andere kant ook in 2 minuutjes. Zet de pan dan in de oven om de eend verder te garen (8 minuten voor medium gebakken, je wilt de eend niet doorbakken!).
  • Haal ze dan uit de oven en laat ze nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je ze in mooie dunne plakken snijdt. Blus de pan af met een scheut balsamico en honing en een beetje water, dit wordt de jus.
  • Giet kokend water of de pompoenstroken in het vergiet en laat ze uitlekken. Bak de paddenstoelen in een pan met een klontje roomboter. Deze hoeven maar een minuutje te bakken.
  • Serveer de plakjes eendenborstfilet met een paar vijgen, de pompoentagliatelle en paddenstoeltjes. Lepel wat balsamico jus uit de bakpan over het vlees.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating