Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel

Deze Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel is een feestelijk gerecht. Bereid het voor een speciaal etentje of met de feestdagen. En dan serveer je wel iets speciaals natuurlijk.

 

Eendenborst

 

Tamme eend is het hele jaar wel verkrijgbaar en is veel milder van smaak dan de wilde eend. Maar ik vind eend echt iets om in het najaar te eten of tijdens een feestelijk etentje.
Je kunt de eend ook rondom aanbakken en daarna verder garen in de oven (180˚C). Dit duurt dan ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de eendenborst.
Wil je zeker zijn dat de eendenborst goed gegaard is, gebruik dan een kernthermometer. Voor een medium gebakken eendenborst houd je 50-55 ˚C en voor meer doorbakken een kerntemperatuur van tussen de 60 en 65˚C. Maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar een rosé gebakken eendenborst.

En ik heb nog meer eendenborst recepten voor jullie op de site staan, wat dacht je bijvoorbeeld van deze Tagliata van eendenborst. Dit is ook zo’n feestelijk gerecht.

 

Gekleurde wortelen

 

In het najaar en winter zijn die prachtige gekleurde wortelen weer verkrijgbaar. Ik heb ze deze keer ingemaakt in zoetzuur, maar gekookt of geroosterd in de oven zijn ze ook heel erg lekker bij dit gerecht. Als je ze gaat aanmaken in zoetzuur, maak dan de paarse wortelen apart in. Deze geven nogal veel kleur af en dan worden alle wortellinten paars.

 

Bulgur

 

Bulgur is tegenwoordig in bijna alle supermarkten wel te koop. Het is een voorgekookte tarwekorrel (durum, is een harde tarwe) die daarna wordt gebroken tot (fijne) korrels. Bulgur zit vol met vezels en voedingsstoffen en je kunt het in veel gerechten gebruiken. Bulgur wordt veel in Turkije maar ook in het Midden-Oosten gegeten. Zo wordt tabouleh gemaakt van bulgur. Het is een goede vervanger voor rijst of couscous. Als je de fijne bulgur neemt, is deze in een paar minuten gaar.

Wil je nou weten hoeveel bulgur je per persoon nodig hebt?

 

Recept Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel:

Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel. Bereid deze eend voor een speciaal etentje of bijvoorbeeld met de feestdagen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 eendenborst
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 100 gr bulgur
  • 20 gr pistachenoten, gehakt
  • 100 gr bramen
  • 1 grapefruit, rasp en sap
  • 3 el honing
  • #zoetzuur wortelen#
  • 3 gekleurde wortelen
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • 40 gr suiker

Instructies
 

  • Zoetzuur wortelen: schil de wortelen met een dunschiller en snijd dan lang dunne repen van de wortel met de dunschiller.
  • Verwarm de azijn met water en suiker tot de suiker is opgelost. Leg de wortelrepen in dit vocht en laat het marineren.
  • Laat de eendenborst een half uurtje op kamertemperatuur komen voordat je deze gaat bakken. Bestrooi de eend met peper en zout.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en leg de eendenborst met velkant naar beneden in de pan. Bak dit op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten goudbruin.
  • Draai de eendenborst dan om en bak de andere kant nog ongeveer 5 minuten. Haal het vlees dan uit de pan en laat even rusten voordat je het in plakken snijdt.
  • Kook ondertussen de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af.
  • Blus de pan met eendenvet af met de grapefruitsap. Doe dan de rasp en honing erbij en laat zachtjes pruttelen.
  • Verdeel de bulgur over de borden en leg hierop de plakken eendenborst. Verdeel de wortelrepen op de borden. Leg de bramen op de borden en bestrooi met de pistachenoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating