Een heerlijk visrecept met de smaken van Italië, deze doradefilet met tomatensalsa wil je proberen! De zomer is perfect voor verse vis en groenten. Hoewel het nog niet helemaal lijkt alsof het seizoen zich in ons land heeft gevestigd, kunnen we toch allemaal eten alsof het zomer is en misschien verandert het weer dan ook wel.
Dit recept geeft je een vleugje zomerse smaak, met een lichte toets.
Dorade
Ik ben dol op vis, meestal ga ik voor zalm, zeebaars, of kabeljauw. Maar ik wilde iets nieuws proberen, maar met een vlezige textuur. De visboer raadde dorade oftewel zeebrasem aan en nadat ik het had bereid, kan ik het jullie ook aanbevelen. Want het is lekker, makkelijk te bereiden en het is een lekkere stevige vis.
Dorade is ook een geweldige vis voor de barbecue, met rijk, parelwit vlees en een vel dat prachtig knapperig wordt. Je vindt dorade oftewel zeebrasem bij jouw visboer, maar als je het niet kunt krijgen, kun je het vervangen door zeebaars.
Vraag de visboer om de vis te fileren en alle graten te verwijderen.
Tomatensalsa
Met vis in mijn kielzog ging ik op zoek naar een groenteboer om dit gerecht licht en zomers te houden. Ik koos tomaatjes aan de tros omdat ze prachtig waren.
Deze salsa kan je ruim van tevoren maken, dan trekken de smaken er nog beter in.
Gebruik voor de salsa het liefst zwarte olijven (indien mogelijk Kalamata), die zijn het lekkerst. Laat ze goed uitlekken en ontpit ze zelf.
Frietjes
Ik vond het leuk om er eens hele dunne frietjes bij te bakken. Deze zijn heel makkelijk te maken als je een mandoline hebt, die de aardappelen in lucifers kan snijden. Kan je ook met de hand snijden, maar dan ben je iets langer bezig.
Natuurlijk kan je ook ‘gewone’ frieten of gebakken aardappeltjes erbij serveren.
Tips:
- Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.
- Als je dit visrecept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Doradefilet met tomatensalsa:
Ingrediënten
- 2 doradefilets
- Peper en zout
- 2 el olijfolie
Tomatensalsa
- 100 g cherrytomaatjes
- 30 gr zwarte olijven
- ¼ ingelegde citroen
- 5 gr bieslook
- 1 el kappertjes
- 1 el olijfolie
Frietjes
- 2 aardappelen vastkokend
- 1 el rozemarijnzout*
- 500 ml zonnebloemolie
Instructies
- Salsa: spoel de tomaatjes schoon en snijd ze in kleine blokjes. Ontpit de olijven en snijd die ook in kleine blokjes.
- Snijd de schil van de ingelegde citroen in kleine blokjes en hak de bieslook fijn. Doe dit samen met 1 el olijfolie in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Frietjes: schil de aardappelen en snijd ze in lucifers. Spoel ze in koud water tot het water helder is.
- Laat ze uitlekken en dep ze goed droog in een schone theedoek. Laat ze hierin liggen om uitdrogen te voorkomen.
- Verhit in een (wok)pan of frituurpan de olie tot 180°C. Frituur de frietjes hierin goudbruin en krokant in een paar minuten.
- Schep ze eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met de rozemarijnzout.
- Dorade: verhit je een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe aan de pan en als de olie heet is, doe je de dorade erin met de huid naar beneden.
- Bak 2-3 minuten tot de vis goudbruin en de huid knapperig is en het vlees ondoorzichtig is. Zet het vuur uit en draai de filets om en bak de andere kant nog 1 minuut.
- Serveer de visfilets op de tomatensalsa met de frietjes ernaast.