Waarom peulvruchten een must zijn in je menu
Steeds meer mensen kiezen voor peulvruchten als basis of aanvulling voor lekkere, gezonde gerechten en dat is niet zomaar. Peulvruchten, waaronder bonen, maar ook bijvoorbeeld linzen, zouden deel moeten uitmaken van ieders voedingspatroon. Niet alleen omdat ze gezond zijn, maar ook omdat ze echt smaak toevoegen aan gerechten. Hier lees je alles over peulvruchten, waarom ze niet mogen ontbreken en waarom je ze idealiter aanschaft bij een speciaalzaak als Victorieboontje.
Peulvruchten klinken voor veel mensen misschien niet de meest spannende toevoeging aan gerechten, toch zijn ze onmisbaar als je zowel gezond als lekker eten belangrijk vindt.
De meeste peulvruchten bevatten bijvoorbeeld heel wat eiwitten of proteïnen, die bijdragen aan de opbouw van spiermassa en andere lichaamsweefsels. Vooral linzen en sojabonen hebben een grote hoeveelheid eiwitten en horen dus thuis in een eiwitrijk dieet.
Daarbij zijn peulvruchten als bonen een goede bron van vezels, die de vertering bevorderen en een verzadigd gevoel geven. Ben je trouwens op zoek naar een goedkoop en gezond alternatief voor vlees of vis waar ook heel wat vitamines en mineralen in zitten? Dan zijn peulvruchten een must, want ze bevatten veel ijzer, magnesium, zink, foliumzuur en een hele resem aan levensbelangrijke B-vitamines.
Creatieve recepten met peulvruchten
Dat peulvruchten gezond zijn, staat buiten kijf, maar hoe voeg je ze nu praktisch toe aan je voedingspatroon? Hieronder wat inspiratie:
- Ontbijt: een combinatie van zwarte bonen, een hardgekookt eitje, zoete aardappel en een pikant sausje is de ideale vulling voor een breakfast burrito, maar je kunt ook gewoon een toast toppen met een bonenspread.
- Middagmaal: van een lichte salade met zwarte bonen en groene groenten tot een verwarmend soepje op basis van linzen, er zijn heel wat mogelijkheden voor de lunch.
- Avondmaal: ’s avonds kan je dan weer kiezen voor een stoofschotel op basis van linzen of bonen, maar ook curry’s met peulvruchten als vleesvervanger en zelfs chili sin carne.
Seizoensinspiratie en bewaartips
Peulvruchten zijn het hele jaar door een leuke aanvulling op je voedingspatroon, maar dan is het wel belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt en bewaart. Veel mensen kiezen ervoor om peulvruchten in de koelkast of zelfs de diepvriezer te bewaren:
- Je bewaart gedroogde peulvruchten best op een koele, droge en donkere plaats in een goed afgesloten verpakking.
- Gekookte peulvruchten kan je een aantal dagen in de koelkast houden, maar ook gerust per portie invriezen. Hierbij is het belangrijk dat het kookvocht er nog bij zit!
De juiste combinatie is goud waard als het gaat om peulvruchten en het goede nieuws is dat er veel mogelijkheden zijn. De meeste peulvruchten gaan heerlijk samen met knolgewassen, zoals wortels en pastinaak, maar ook zoete aardappel, pompoen en kool. Hoe je die combineert, kies je helemaal zelf: in een stoofschotel of een curry, in de soep of een salade, alles is mogelijk.
Tip: maak je liever gebruik van gedroogde peulvruchten? Dan is het belangrijk dat je deze voor het koken weekt. Door ze in water te weken maak je ze zachter en verkort je de kooktijd. Als je nog meer tijd wilt besparen, gebruik dan een snelkookpan en je kunt het weekproces overslaan.
Peulvruchten verwerken in een plantaardig dieet
Peulvruchten zijn tegenwoordig razend populair bij veganisten en vegetariërs, omdat ze een goede bron van eiwitten zijn en dus een goed alternatief voor vlees, vis en gevogelte. Wel belangrijk is dat je verschillende soorten peulvruchten combineert om een zo compleet mogelijk eiwitprofiel te krijgen. Om diezelfde reden is het immers een goed idee om peulvruchten te combineren met granen, zaden en noten, want zo heeft je lichaam alle nodige aminozuren om die eiwitten zo optimaal mogelijk te benutten.
Hoeveel peulvruchten moet je dagelijks eten? Dat hangt af van je persoonlijke eiwitbehoefte en je lichaamsgewicht, maar over het algemeen is 100 tot 150 gram voldoende. Dit komt overeen met drie eetlepels. Veganisten mogen gerust iets meer consumeren.
Peulvruchten zijn lekker, veelzijdig, ongelofelijk gezond en gemakkelijk toe te voegen aan gerechten. Om ten volle te genieten van de voordelen van peulvruchten is het een goed idee om ze te bestellen op https://victorieboontje.nl, want dan krijg je echt kwaliteit voor je geld.