Culinair eten met rundvlees en kalfsvlees

Wanneer je denkt aan het culinair genieten, denk je in de regel al snel aan biefstukken, rib-eyes en tournedos. Eerlijk? Gelijk heb je, er is immers niets lekkerder dan een stukje rundvlees of kalfsvlees. Dit zijn vleessoorten die in veel recepten ook nog eens de basis vormen. Logischerwijs kijk je natuurlijk ook goed naar het ras van het dier, dit gezien de bijkomende vetlaag op vlees vaak de smaakpapillen laat stuiteren.

Zo willen we je graag kennis laten maken met de prachtige Belgische Witblauwe runderen en kalveren van Vleesch.nl. Dit specifieke ras is echt perfect voor eenieder die graag een dieet wil volgen met mager vlees, maar ook een overheerlijk culinair hoogstandje wanneer je kiest voor de vettere vleessoorten.

De smaak en textuur van rundvlees en kalfsvlees

Rundvlees en kalfsvlees hebben iets wat ze onderscheid van andere vleessoorten, dit zit hem in het smaakprofiel en ook in de textuur. Zo heeft rundvlees een ontzettend stevige en ook volle smaak. Deze kan ook nog eens variëren van mild tot intens, dit is natuurlijk ook volledig afhankelijk van het ras en ook de voeding van de dieren die gebruikt wordt. Vergeet daarnaast niet dat er nog veel meer factoren bij komen kijken, zo heb je namelijk rijping in de natte vorm maar ook in de dry aged vorm. Hierbij heeft de dry aged vorm natuurlijk een veel krachtiger smaakprofiel dan dat het nat rijpen ooit zou kunnen hebben. Vaak zie je hier dan ook een enorm prijsverschil ontstaan. Het grote voordeel van rundvlees en kalfsvlees is gemakkelijk te omschrijven als de mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Zo is kalfsvlees in vergelijking met rundvlees overigens weer een stuk zachter en ook subtieler van smaak. Vaak hoor je dat goed bereid kalfsvlees wegsmelt op de tong. Dit komt mede door de zijdezachte structuur die kalfsvlees bij zich draagt. Het feit dat ook het kalfsvlees ontzettend mild is voor wat betreft smaak, maakt het perfect voor de meer verfijnde gerechten waarbij sauzen, specerijen en andere zaken de subtiele smaken kunnen ondersteunen en ook niet snel zullen overstemmen.

Super veelzijdig in de keuken

Vleesch.nl geeft ook aan dat rundvlees en ook zeker kalfsvlees ontzettend veelzijdig zijn in de algemene keuken. Waarom zeggen we algemeen? Omdat de lijst van landen die goed om kunnen gaan met rundvlees en kalfsvlees simpelweg te lang is. We kennen vrijwel geen enkel land dat geen rundvlees of kalfsvlees in hedendaagse recepten heeft of zelfs recepten van oudsher. Dit komt doordat je er werkelijk alles mee kunt doen, van stoven tot barbecueën tot bakken en braden, kortom het is echt ontzettend veelzijdig. Alle vleessoorten die afkomstig zijn van runderen en ook kalveren hebben hun eigen karakter en vaak ook hun eigen toepassing in de keuken.

Rundvlees

Zo biedt rundvlees ongelofelijk veel mogelijkheden in steaks die je perfect bakt met een sappige kern en een goudbruine buitenkant, of zelfs met stoofgerechten waarbij stug vlees na uren sudderen zo zacht en mals is dat het wegsmelt op jouw tong. En variëren de verschillende vleessoorten van runderen enorm in de textuur en ook in de toepassing. Zo is bijvoorbeeld de entrecôte perfect voor het snel bakken, sukade daarentegen is normaliter veel geliefder bij iedereen die gek is op het sudderen. Laat je overigens niet in de maling nemen met het feit dat stoofvlees in het geval van rundvlees niet alleen maar stoven betekent, zo kun je namelijk riblappen en ook sukade ongelofelijk lekker bakken. Het is een gegarandeerde smaakervaring die je niet snel zal vergeten.

Kalfsvlees

Wanneer je werkt met kalfsvlees wil je vaker kijken naar een ietwat andere benadering. Dit komt omdat kalfsvlees veel subtieler is in smaak maar ook in textuur. Daarom wil je in het geval van kalfsvlees de bereiding echt zo simpel en elegant mogelijk houden. Vergeet overigens niet dat wanneer je kalfsvlees gaat bereiden, deze ontzettend goed samen kan gaan met lichte sauzen, citrusvruchten en ook kruiden zoals tijm en salie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *