Deze heerlijke flensjes heb ik vaak in het restaurant van mijn ouders aan tafel moeten bereiden. Vooral de vlam in de pan vonden de gasten spectaculair. Soms was de vlam zo groot, dat ik er zelf van schrok. Maar je mocht natuurlijk niets laten blijken, net doen alsof dat zo hoort. Ik vond dit nagerecht altijd heel erg lekker, maar het is ook heel erg machtig. Daarom bedacht ik deze iets gezondere versie … Crêpe Suzette met sinaasappelsaus 2.0 zeg maar. Een klassieker in een nieuw jasje.
Crêpe Suzette met sinaasappelsaus 2.0
Ik weet zeker dat iedereen voor deze versie nog wel een gaatje heeft na het eten.
In plaats van een bolletje ijs of een dot slagroom, heb ik hangop gemaakt. Ik het magere Griekse yoghurt ongeveer 4 uur laten uitlekken tot het een mooie dikte had. Ik gebruik altijd een kunststof koffie filter met daarin een papieren filter om de yoghurt te laten uitlekken, maar je kunt ook een (brand)schone theedoek in een vergiet leggen en hierin de yoghurt doen.
Als je yoghurt op deze manier laat uitlekken, krijgt het een veel romiger structuur en is het nog lekkerder.
Voor crêpes maak je een heel dun beslagje, maar voor deze crêpes maak je een iets dikker beslag. Als het te dun is, loop het teveel uit in de pan en kan je deze vorm niet maken. Ik heb het beslag in een (schone) ketchup spuitfles gedaan, hiermee kan je makkelijk het beslag in de pan spuiten.
Tip:
Een heel ander recept zijn deze Kruidige pannenkoekjes met koffie
Recept Crêpe Suzette met Sinaasappelsaus 2.0:
Ingrediënten
Sinaasappelsaus
- 50 gr roomboter
- 60 gr honing
- 20 ml Grand Marnier
- 150 ml verse sinaasappelsap
- 1 el sinaasappelrasp
Crêpes
- 125 gr volkoren bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 200 ml (magere) melk
- 1 ei
- 2 el olie
Erbij
- 6 el hangop
Instructies
- Sinaasappelsaus: Smelt de boter totdat hij gaat bruisen, voeg nu de honing toe en meng dit goed. Laat het mengsel mooi kleuren totdat er een karamel ontstaat.
- Blus af met Grand Marnier (pas op dat het geen vlam vat, haal de pan eventueel van het vuur voordat je de sterke drank erbij schenkt!).
- Voeg sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe en roer de saus goed door totdat alle harde deeltjes weer opgelost zijn. Laat de saus inkoken tot er een dikkere saus ontstaat.
- Crêpes: Zeef de bloem en meng de vanillesuiker en snufje zout erdoor. Meng dan de melk, ei en olie erdoor. Het moet een dik beslag zonder klontjes zijn. Doe het beslag in een spuitfles.
- Laat een antiaanbak koekenpan heet worden op middelhoog vuur. Spuit met ronde bewegingen het beslag in de pan.
- Als de onderkant los laat, draai je het pannenkoekje voorzichtig om. Laat hem op een bord glijden. Bak zo ook de andere crêpes.
- Leg 1 crêpe op een bord, lepel er wat saus over en serveer met een dot hangop. Strooi er eventueel nog wat sinaasappelrasp over.