Deze cranberry ricotta tulband is een heerlijke cake om te maken in de feestmaand. Gebruik verse cranberries voor deze cake, hierdoor krijgt de cake een lekker zuurtje. Cake gemaakt met lekker veel ricotta erin, geeft zo’n luchtige en smeuïge cake, echt de moeite waard om eens te proberen.
Tulband
En tulband oftewel een bundt cake is sowieso een feestelijke cake om te maken. Het hoort er echt bij in december vind ik. Het is een cake gebakken in een tulband bakblik (een ronde vorm met een gat in het midden). Ik heb een tulband van 24 centimeter doornsnee gebruikt, maar je kunt ook een ronde springvorm van 22 centimeter gebruiken voor dit recept.
Ricotta
Ik gebruik vaak Griekse yoghurt in cake recepten, maar de ricotta door het beslag gaf echt een heerlijke cake. Denk dat ik dit blijf doen in plaats van de yoghurt. Ricotta is een Italiaanse zachte en milde kaas wat gemaakt wordt van wei. Wei is de wrongel wat overblijft van de kaasproductie. Het is daarom een magere en zoutarme zachte kaas wat boordevol eiwitten zit. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel ontzettend romig.
Ik koop de echte goede ricotta bij een kaasboer online. Dan weet ik zeker dat ik een goede kwaliteit krijg voor een fijne prijs.
Tips:
Gesmolten boter in dit gerecht moet niet heet zijn als je het in het beslag mixt. Smelt deze dus als eerste voordat je het beslag gaat maken.
Als je bevroren cranberries neemt, dan wordt het beslag tijdens het bakken iets natter. Houd daar rekening mee, dus bak het iets langer.
Om het nog wat feestelijker te maken, kan je de tulband vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.
Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bereiden, bewaar hem dan op kamertemperatuur.
Deze Gembercake tulband is ook zo’n feestelijke cake.
Recept Cranberry ricotta tulband:
Ingrediënten
- 3 eieren (L)
- 200 gr kristalsuiker
- 375 gr ricotta
- 115 gr gesmolten boter
- 180 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 snufje zout
- ½ tl vanille extract
- ½ sinaasappel, rasp ervan
- 100 gr cranberries
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Vet de tulband goed in van binnen en bestrooi dan eventueel met poedersuiker.
- Klop in een grote kom de eieren goed schuimig, voeg de suiker toe en klop dit luchtig op. Klop dan de ricotta en gesmolten boter door het eimengsel.
- Spatel dan de bloem, bakpoeder, zout, vanille extract en rasp van de sinaasappel erbij en door het mengsel. Meng als laatste voorzichtig de cranberries erdoor.
- Lepel het beslag rondom in de tulband en strijk het glad.
- Zet tulband in de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar.
- Controleer na 50 minuten met een satéprikker of het gaar is. Komt hij er droog en schoon uit dan is de cake klaar. Zo niet, laat dan nog 10 minuten (of langer) in de oven verder bakken.
- Als de cake gaar is haal de tulband uit de oven en laat 20 minuten afkoelen, voordat je deze op een bord stort.