Luchtige, zachte en perfect vochtige chocolade muffins met chai smaak en walnoten en dadels. Ze zijn heerlijk gekruid met traditionele chai-kruiden en gevuld met kleverige stukjes dadel.
Sinds ik mijn zelfgemaakte chai kruidenmix heb gemaakt, ben ik geobsedeerd geraakt door het uitproberen van nieuwe chai-geïnspireerde recepten. Deze muffins stonden al een tijdje op mijn lijstje, maar om een of andere reden kwam het er steeds niet van. Waarschijnlijk omdat ik de laatste tijd zoveel muffinrecepten heb gemaakt dat ik mezelf even moest afremmen.
Maar eerlijk gezegd, is teveel muffins echt een probleem?
Wat ik zo leuk vind aan deze muffins is dat je zelf kunt bepalen hoe pittig je ze maakt. Ik houd van de sterke smaak van chai, dus ik voeg er graag wat extra kruiden aan toe. Ze hebben dan ook een lichte kick, maar je kunt de hoeveelheid kruiden gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak.
Chocolade muffins
De textuur van deze muffins is absoluut perfect: donzig, zacht en mooi vochtig. De kleverige stukjes dadel maken het helemaal af.
Je kunt met dit recept ook creatief zijn en extra ingrediënten toevoegen, zoals noten of zaden, voor wat extra bite.
Muffins zijn kleine cakejes en vaak de vochtigere, rijkere en zoetere neefjes van scones of koekjes. Ze zijn eenvoudig te maken, waardoor ze perfect zijn voor beginnende bakkers. Als je al koekjes hebt geprobeerd, zouden muffins de volgende stap moeten zijn in je bakavontuur.
Muffins zijn er in allerlei varianten en worden traditioneel gebakken in muffinvormpjes. Het beslag bestaat meestal uit een mengsel van bloem, suiker, een rijsmiddel (zoals bakpoeder of baksoda), eieren, vet en een vloeistof zoals melk, karnemelk of yoghurt. De algemene verhouding tussen bloem en vloeistof is vaak 2:1.
Je kunt de basis aanvullen met gedroogd of vers fruit, noten, chocolade, extracten, kruiden en specerijen, zemelen of haver. Voor extra smaak en textuur kun je er een kruimeltopping, grove suiker of een glazuurlaagje aan toevoegen.
Muffins zijn goed houdbaar en hoeven niet in de koelkast bewaard te worden, tenzij ze bederfelijke ingrediënten bevatten. Je kunt ze ook invriezen, waarna ze zeker een maand of langer goed blijven.
Ook zo gek op chai?
Probeer dan ook eens deze heerlijke recepten:
- Chai chocoladetruffels
- Zelfgemaakte granola met chai kruidenmix
- Peertjes gestoofd in Chai thee
- Chai Frappuccino
- Overnight oats met chaikruiden en cranberrycompote
- Pompoencake met dadels en chaikruiden
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Chocolade muffins recept:
Equipment
- 1 muffinbakblik
- 12 papieren cakevormpjes
Ingrediënten
- 100 gr (riet)suiker
- 2 eieren
- 200 gr gesmolten kokosolie
- 200 g zelfrijzend bloem
- 25 gr kokosrasp
- 3 el cacaopoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kardemompoeder
- 50 gr walnoten, gehakt
- 50 gr dadels, in kleine stukjes
- snufje zout
- melk
Instructies
- Oven voorverwarmen 180˚C.
- Leg de papieren vormpjes in het bakblik.
- Meng in een kom de suiker met de eieren, voeg de kokosolie toe en roer dit erdoor.
- Voeg dan de bloem, kokosrasp, cacaopoeder, de kruiden en het zout erbij en meng dit goed door elkaar. Mocht het beslag te dik zijn voeg dan wat melk toe. Roer als laatste de walnoten en dadels erdoor.
- Verdeel het beslag over de holtes van het muffinblik en bak dit 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog en schoon uit dan zijn de muffins klaar.
- Neem uit de oven en laat de muffins afkoelen.