Buddha’s finger marmelade

Ik zag bij Groentebroer een bijzonder citrusvrucht liggen en heb het gelijk maar gekocht. Het is de zogenaamde Buddha hand, Buddha’s fingers of ook wel vingercitroen genoemd. Een heerlijk ruikende vrucht zonder vruchtvlees. Maar ja dan koop je zoiets, wat ga je ermee doen. Ik had al een vinger van zijn hand eraf getrokken, dit geraspt en in deze heerlijke citroen kokosmuffins gebruikt. Een paar andere vingers heb ik in een fles gin gegooid voor extra smaak. En van de rest heb ik deze Buddha’s finger marmelade gemaakt.

Buddha’s finger marmelade

Buddha vingers

De rasp van deze vrucht is zo lekker, bloemig, fruitig en delicaat citrusachtig. Ik had hem een tijdje in de koelkast liggen en wat rook het lekker als ik de koelkast deur opentrok. Ben ook heel benieuwd hoe het in de gin gaat smaken, dat horen jullie nog van mij. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit China en India en wordt het vaak aangeboden als offer in tempels.

Je gebruikt dus alleen de schil, of zoals ik in deze marmelade gedaan heb, de hele vingers in stukjes gesneden. Die schil wordt echt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten zoals dessert, gebak of taarten of in dressings voor over een salade.

Buddha’s finger marmelade

Marmelade

Marmelade is een soort jam gemaakt van citrusvruchten. Je gebruikt de schillen en het vruchtvlees voor het maken van marmelade. Daarom heeft het een zoete smaak met een bittere kick, je moet er wel van houden. Het is een van oorsprong Engels recept.
Je kookt het vrij lang in water met aardig wat suiker. Je kunt marmelade maken van sinaasappels, citroenen, limoenen, grapefruits en mandarijnen.

 

Tips:

  • Deze marmelade is heerlijk op een beschuit, geroosterde boterham, bij wentelteefjes of scones.
  • Je kunt het ook serveren bij een kaasplankje of kip en/of varkensvlees.
  • Of maak er een lekker toetje van door het in de yoghurt te doen of gebruik het bij het maken van gebak.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Buddha’s finger marmelade:

Ik zag bij Groentebroer een bijzonder citrusvrucht liggen en heb het gelijk maar gekocht. Het is de zogenaamde Buddha hand, Buddha’s fingers of ook wel vingercitroen genoemd. Een heerlijk ruikende vrucht zonder vruchtvlees. Maar ja dan koop je zoiets, wat ga je ermee doen. Ik had al een vinger van zijn hand eraf getrokken, dit geraspt en in deze heerlijke citroen kokosmuffins gebruikt. Een paar andere vingers heb ik in een fles gin gegooid voor extra smaak. En van de rest heb ik deze Buddha’s finger marmelade gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Sauzen/Dips, Zoete lekkernijen
Keuken Engels
Porties 6 tot 8 personen

Ingredients
  

  • 1 Buddha’s hand (400 gr)
  • 1 citroen
  • 400 gr kristalsuiker
  • 750 ml water

Instructions
 

  • Spoel de Buddha’s hand en citroen goed af. Snijd de Buddha’s fingers in kleine stukjes en pers de citroen uit.
  • Doe dit in een pan samen met de suiker en het water.
    Breng aan de kook en laat 10 minuten op hoog vuur zonder deksel koken.
  • Zet dan het vuur middelhoog en laat ongeveer 45-55 minuten koken tot de het vruchtvlees zacht is.
  • Breng weer aan de kook en laat zo lang koken tot alles goed ingedikt is. Het moet ook niet te veel indikken, anders wordt het hard als het afkoelt.
  • Doe de marmelade in een gesteriliseerde weckpot, sluit deze af en laat afkoelen. Als het afgekoeld is zet het dan in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating