Buddha bowl met bulgogi tempeh

Ik heb voor jullie een heerlijk vegetarisch gerecht in een kommetje. Deze Buddha bowl met bulgogi tempeh is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel kleurrijk. En kom vol met groenten en lekkere pittige tempeh blokjes.

 

Buddha bowl

 

Een buddha bowl is een vegetarisch gerecht wat geserveerd wordt in een kom of een diep bord. Het bestaat meestal uit rijst en plantaardige eiwitten zoals tempeh, tofu of kikkererwten met daarbij kleine porties verschillende soorten groenten. De groenten worden niet gemengd maar op een mooie manier gerangschikt in de kom.
Je kunt het warm of koud eten.
Je kunt in plaats van witte rijst ook zilvervliesrijst, quinoa, speltkorrels, bulgur, parelcouscous orzo, of zelfs bloemkoolrijst gebruiken. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Ik heb nu tempeh gebruikt, deze goudbruin gebakken en daarna nog gebakken in een bulgogi saus. Dit geeft de tempeh een heerlijke smaak. Ook tofu kan je op deze manier bakken en op smaak brengen.
Ik heb nu sugar snap, wortel, avocado en komkommer gebruikt in deze bowl, maar je kunt allerlei groenten gebruiken zoals fijngesneden (rode kool), sojaboontjes, spinazie, broccoli, maïskorrels, paprika, paddenstoelen, etc.

 

Als proteine kan je ook peulvruchten gebruiken zoals kikkererwten, dan krijg je ook jouw portie eiwitten naar binnen. Of maak zelf een lekkere falafel en serveer die erbij.


Buddha bowl bulgogi

 

Tempeh

 

Tempeh oftewel tempé is een blok gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en het is tegenwoordig in bijna alle supermarkten te koop. Het heeft weinig smaak (alleen een beetje zurig), maar neemt wel heel goed andere smaken op. Je kunt er dus zelf een smaakje aan geven wat jij lekker vindt. Het is erg populier in de Indonesische keuken maar wordt steeds populairder als goede vegetarisch of vegan vervanger van vlees.

En ik heb nog meer lekkere tempeh recepten voor jullie zoals deze Club sandwich met tempeh, Krokante tempeh met mihoen en Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen. Probeer dat ook eens.

 

Tips:

 

Mocht je geen bulgogi saus kunnen vinden in de supermarkt, gebruik dan een mengsel van sojasaus en sambal.
En als je geen sesamdressing kunt vinden, kan je hiervoor in de plaats tahin gebruiken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Buddha bowl met bulgogi tempeh:

Buddha bowl met bulgogi tempeh. Ik heb voor jullie een heerlijk vegetarisch gerecht in een kommetje. Lekker verantwoord en kleurrijk.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 350 gr rijst
  • 1 pak (250 gr) tempeh
  • 4 el bulgogi saus
  • 2 el zonnebloemolie
  • 300 gr sugar snaps
  • 1 winterwortel
  • 2 avocado’s
  • 1 komkommer
  • 2 lente-uien
  • 4 el sesamdressing

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de rijst dan af.
  • Snijd de tempeh in kleine blokjes, maak de sugar snaps schoon en verwijder de draadjes, schil de wortel en rasp deze, snijd de avocado’s en komkommer in dunne plakken.
  • Bak de tempeh blokjes rondom goudbruin in een hete pan met zonnebloemolie. Giet de bulgogi saus erbij en roer de blokjes hierdoor tot ze allemaal donkerbruin zijn.
  • Kook ondertussen de sugar snaps in ongeveer 5 minuten, giet ze dan af.
  • Verdeel de rijst over de vier kommen. Schep de tempeh blokjes erop en verdeel de overige groenten over de kommen.
  • Snijd de lente-uien in dunne ringen en garneer het gerecht hiermee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating