Deze boterzachte uienringen hebben alle smaken van een klassieke Franse uiensoep. Gestoofd in runderbouillon maakt de uien supermals, terwijl een kaasachtige panko-topping het broodelement van de soep oproept. Serveer deze uien naast geroosterde kip of gegrilde biefstuk voor een lekker bijgerecht dat zomaar de show zou kunnen stelen.
Deze uien met een boterachtige kruidensmaak is er om elk gerecht lekkerder te maken!

De boterzachte bereidingswijze verwijst naar uien die langzaam worden gekookt tot het punt dat ze heel zacht worden met een delicate zoet-hartige smaak.
Boterachtige, heerlijke gesmolten uien kunnen aan bijna alles worden toegevoegd en maken het altijd beter. Ze zijn fantastisch in een omelet, als topping op een sandwich of als garnering voor vlees of vis. De zoetheid van deze uien zal soepen en stoofschotels verbeteren. Koud of warm, ze zijn fantastisch. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat dit een recept is dat je vaker wilt maken.
Hoe langer de uien stooft, hoe zachter ze worden. Ze krijgen ook een donkerdere karamelkleur naarmate ze langer koken. Dat is goed!

Boterzachte uienringen

 

Witte uien*

Witte uien hebben ook echt een witte schil, zowel de buienkant als de binnenkant is helemaal wit. Het zijn vrij grote uien. De witte ui is een stuk scherper dan de gele of de rode ui. Maar ze zijn ook een beetje zoet en vooral lekker knapperig. Als een gerecht een echte uiensmaak nodig heeft, gebruik dan de witte. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze Chutney van witte uien.
En het voordeel van deze uien is dat je er niet van huilen gaat als je ze snijdt!
Ze zijn veel minder bekend dan de andere soorten en daardoor ook lastig te vinden. Ik bestel ze meestal bij Groentebroer.

Witte uien hebben een dunnere schil dan andere uien, zoek daarom naar de uien die zwaar aanvoelen voor hun formaat en zonder kneuzingen of vlekken, zodat ze zo lang mogelijk houdbaar zijn.
Deze uien blijven een week of twee goed bij kamertemperatuur. Voor langere bewaring bewaar je ze in een open papieren zak op een koele, donkere plek. Bewaar ze nooit in plastic verpakt, omdat hun sappige aard ze vatbaar maakt voor rot en schimmel.
Lees ook mijn blog: Welke uien zijn er.

 

Tips:

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Boterzachte uienringen:

Deze boterzachte uienringen hebben alle smaken van een klassieke Franse uiensoep. Gestoofd in runderbouillon maakt de uien supermals, terwijl een kaasachtige panko-topping het broodelement van de soep oproept. Serveer deze uien naast geroosterde kip of gegrilde biefstuk voor een lekker bijgerecht dat zomaar de show zou kunnen stelen.Deze uien met een boterachtige kruidensmaak is er om elk gerecht lekkerder te maken!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Bijgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter, gesmolten
  • 1 el gehakte verse tijm
  • peper en zout
  • 2 grote witte uien
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 el sherryazijn
  • 60 gr geraspte mozzarella
  • 20 gr geraspte oude kaas
  • 15 gr panko paneermeel

Instructions
 

  • Plaats het ovenrooster in het bovenste derde deel en verwarm de oven voor op 230°C.
    Pel de uien en snijd ze in plakken van 1,5 cm dik.
  • Meng de olie met de gesmolten boter, tijm, peper en zout.
    Leg de gesneden uienringen in een laag op een ingevette metalen bakplaat.
  • Rooster de uien in ongeveer 20 minuten. Draai ze dan om en giet de bouillon en azijn erbij op de bakplaat. Rooster ze nog ongeveer 15 minuten in de bouillon.
  • Meng ondertussen in de geraspte kazen met de panko.
    Haal de uienringen uit de oven en zet de oven op de grillstand.
  • Bestrooi de uienringen met het kaasmengsel. Grill tot de kaas gesmolten is en bubbelt, ongeveer 5 minuten.
  • Serveer eventueel met de saus die in de ovenplaat is achtergebleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating