Zijn jullie ook zo gek op borrelen en borrelhapjes? Wij wel en ik vind het heerlijk om familie en vrienden te verwennen met lekkere hapjes. En als je van alles op een grote plank serveert, dan kan iedereen nemen wat hij of zij lekker vindt. En dan kan jij ook genieten van de avond omdat je niet steeds naar de keuken hoeft om toastjes te smeren of hapjes te maken. Afhankelijk van het aantal personen kan je de borrelplank zo klein of groot maken als nodig is. Maar hoe kan je nou het beste een borrelplank samenstellen?
Een perfecte borrelplank samenstellen
Wat is een goede borrelplank, waar serveer je het op en welke hapjes zet je op tafel? Vooraf een borrelplank maken is ideaal, het is een heerlijke manier om hapjes te serveren. Maar wat gaat er op die plank. Afwisseling is het toverwoord, ga lekker mixen en matchen. Dus zorg voor een combinatie van vlees, kaas, vis en vegetarische hapjes. Op die manier staat er voor ieder wat wils op tafel.
Hoe maak je dat de borrelhapjes er aantrekkelijk uitzien? Een grote houten plank doet het natuurlijk altijd goed. Of misschien heb jij wel een heel groot bord, spiegel of antieke schaal van je oma, dat is ook leuk natuurlijk.
Ik heb een ronde houten plateau die draaien kan gebruikt, die is heel handig.
Behalve dat je blokjes kaas, etc. los op de plank of schaal legt, kan je ook kleine bakjes of glaasjes gebruiken om te vullen met lekkers. Zet deze als eerste op de plank en verdeel dat de rest van de hapjes op de plank. Vergeet niet om lepeltjes, vorkjes, prikkertjes en/of mesjes erbij te serveren.
Borrelhapjes
Ik ga nu van koude hapjes uit. Deze kan je al ruim van tevoren op de plank leggen en eventueel afgedekt met huishoudfolie koel wegzetten. Dan heb jij op de avond zelf geen werk eraan.
Kaas
Natuurlijk mag kaas niet ontbreken op een borrelplank. Varieer in diverse soorten kaas, harde en zachte kazen, Nederlandse en buitenlandse kazen. En kies ook naast de koemelk kazen, kaasjes gemaakt van geiten- of schapenmelk. Die combinatie is altijd goed.
Spiesjes met bijvoorbeeld mozzarellabolletjes, tomaatjes en basilicum is ook leuk om erbij te doen.
Je kunt de kaasjes die lekker op een toastje zijn, alvast in plakjes snijden dan hoeven jouw gasten alleen nog maar het plakje kaas op een toastje te leggen.
Vleeswaren
Worst, paté en gedroogde ham is altijd goed. Koop verschillende soorten worst zoals bijvoorbeeld Spaanse chorizo, Franse fuet, Nederlandse streekworst zoals een Friese droge worst, een lekkere ossenworst of grillworst.
Qua vleeswaren kan je denken aan een goede Iberico ham, Parmaham, Bresaola of een heel ouderwets hamrolletjes met een augurkje erin.
Met zelfgemaakte pittige gehaktballetjes en/of kippenlever paté maak je wel indruk.
Kies wat jij en jouw gasten lekker vinden.
Vis
Gerookte zalm, forel, makreel of garnaaltjes zijn heerlijk voor de visliefhebbers. Als je vishapjes wilt serveren hou die dan apart op de plank of serveer ze helemaal apart. Je kunt zelf ook lekkere vishapjes bereiden zoals bijvoorbeeld deze gerookte zalmrolletjes met aspergetips, tonijnsalade en crostini met sardines en tomaat.
Groente/rauwkost
Voor de gasten die op hun lijn letten of die niet van kaas, vlees of vis houden is rauwkost op de plank altijd goed. Denk aan tomaatjes, wortel, komkommer, bleekselderijstengels, radijsjes rauwe paprika of gemarineerde geroosterde paprika. Een zelfgemaakte kikkererwten salade die smaakt als een lekkere tonijnsalade is een mooi alternatief voor de vegetariërs.
Of maak een gezonde borrelplank met alleen maar rauwkost. Maak er een sausje bij op basis van yoghurt, knoflook en verse kruiden.
Smeersels en dips
Dipsausjes, smeersels en sausjes zijn ook altijd goed erbij. Lekker op een toastje of stokbrood, maar ook heerlijk bij de rauwkost. Ook hier kan je alle kanten op, denk aan
zelfgemaakte aioli, kruidenboter, guacamole of hummus. In deze blog vind je heel veel recepten hiervoor.
Toast en brood
Toastjes, crackers en lekker knapperig (stok)brood mag niet ontbreken bij een borrelplank.
Ook lekker is het om een vijgenbrood of notenbrood erbij te serveren.
En deze zelfgemaakte kaasstengels en oude kaaskoekjes zijn ook te gek erbij.
Extra
Noten en olijven doen het ook altijd goed bij de borrel, die horen er echt bij. Ga naar een notenboer en kijk wat voor lekkers ze hebben. Of ga zelf noten roosteren en kruiden.
Ook kan het lekker zijn om wat andere extra’s op de plank te serveren. Denk hierbij aan augurkjes, zilveruitjes en fruit zoals druiven en verse vijgen, kweepeergelei, chutney of mosterd voor bij de kaas.
Maak het jezelf makkelijk
Sta jij graag in de keuken, leef je dan uit op de verschillende zelfgemaakte hapjes. Aan de andere kant hoeft jij het jezelf niet moeilijk te maken en kan je lekkere hapjes kant-en-klaar kopen. Of maak een mix van kant-en-klaar en zelfgemaakt.
Misschien koop je te veel hapjes, maar wat niet op gaat kan je de volgende dag op brood of in een salade verwerken.
Thema’s
Heb je een speciale avond of ben je net terug van vakantie en wil je die vakantie vibes nog even vasthouden, kies dan voor een thema borrelplank. Denk aan een bepaald vakantieland of borrelhapjes tijdens Koningsdag o.i.d.
Zo kan je Franse, Italiaanse of typische Hollandse borrelhapjes maken. Of wat dacht je van Spaanse tapas of Midden-Oosterse mezze? Hoe lekker is dat!
Ben je gek op kaas, dan kan je ook nog een lekkere kaasplank met buitenlandse of Hollandse kazen samenstellen.
Of maak voor Valentijnsdag een heerlijke romantische borrelplank zoals deze.
Borrelplank samenstellen
Ik hoop dat ik jullie inspiratie heb gegeven om een lekkere borrelplank te maken. Maak het zo groot of klein als je wilt met gekochte en/of zelfgemaakte hapjes. Probeer rekening te houden met wat jouw gasten lekker vinden.
Serveer er lekkere wijnen, cocktails, mocktails of speciaalbiertjes bij en maak er een mooie avond van.
Feestelijke borrelplank samenstellen in de vorm van een krans. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld:
Salami, rauwe ham, plakjes worst, diverse kaassoorten in plakjes en blokjes, druiven, ingelegde pattisons, komkommertjes, mini paprika’s, radijsjes, gevulde dadels, gevulde sweet peppers en takjes rozemarijn.