Ben je gek op bloemkool? Dan heb ik een heerlijk recept voor je: bloemkoolsoep met ras-el-hanout en harissa. Deze soep zit boordevol Marokkaanse smaken en is perfect voor koude dagen. Of je het nu als lunch, voorgerecht of complete maaltijd eet, een warme kom soep is altijd een goed idee.
Groentesoepen
Met groentesoep bedoel ik niet de klassieke variant met vermicelli en gehaktballetjes, zoals mijn schoonmoeder die maakte. Nee, ik heb het over een romige, gepureerde soep van groenten. Een fantastische manier om extra groente binnen te krijgen, vooral als lunch.
Je kunt van talloze groenten een romige soep maken. Op de site vind je recepten met bloemkool, bieten, broccoli, courgette, knolselderij, paprika, pompoen en meer. Allemaal bomvol groenten en heerlijk van smaak!
Bloemkool: veelzijdig en gezond
Bloemkool is een van de meest populaire groenten in Nederland. Het is betaalbaar, gezond en op allerlei manieren te bereiden. Je kunt bloemkool koken, bakken, roosteren, frituren of in de oven bereiden. Daarnaast maak je er bloemkoolrijst, puree, dips of soep van. Wil je bloemkool eens anders eten? Snijd dikke plakken en rooster ze tot heerlijke vegetarische ‘steaks’. Weten hoe je bloemkool moet koken?
Ras-el-hanout en harissa
- Ras-el-hanout: Een Marokkaans specerijenmengsel dat soms meer dan twintig specerijen bevat.
- Harissa: Een pittige Noord-Afrikaanse rode saus van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook.
Beide ingrediënten vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Ze geven deze soep een heerlijke, authentieke smaak.
Bouillon
Voor deze soep gebruik ik zelfgemaakte groentebouillon. Ik maak altijd een grote pan en vries het in porties in. Geen tijd? Bouillonblokjes werken ook prima.
Meer soorten bloemkoolsoep
Ben jij ook een fan van bloemkoolsoep? Probeer dan ook eens:
Bloemkoolsoep recept:
Ingrediënten
- 1 grote (1 kg) bloemkool
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 ltr bouillon
- 2 el ras-el-hanout
- 1 el harissa
- peper en zout
- 4 el Griekse yoghurt
- 25 gr pistachenoten
- 40 gr granaatappelpitjes
- 6 takken koriander
Instructies
- Snijd de bloemkool in hele kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Fruit de ui aan in een grote (soep)pan met de olijfolie. Voeg dan de knoflook, bloemkool, ras-el-hanout en harissa toe en bak dit even mee.
- Schenk bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het vuur dan middelhoog en laat ongeveer 20 minuten koken tot de bloemkool lekker zacht is geworden.
- Pureer het dan tot een mooie gladde soep met een staafmixer of in de blender. Lijkt de soep te dik, voeg dan nog wat bouillon of water toe.
- Breng – indien nodig – de soep nog op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen of diepe borden.
- Lepel er wat Griekse yoghurt op en garneer met pistachenoten, granaatappelpitjes en gehakte korianderblaadjes.