Je zult wakker willen worden voor deze lekkere blauwe bessen roomkaasmuffins boordevol bessen, met een zoete roomkaasvulling en een krokante suikerkorst. Ze zijn rijk, smeuïg en superlekker!
Om dit als ontbijt te eten is toch wel een guilty pleasure. Deze muffins zijn smaakvolle ontbijtmuffins en barsten bij elke hap van de bessen en vormen een onweerstaanbare smaakcombinatie met een zachte en romige vulling. En ze zijn bovendien supergemakkelijk te maken en in minder dan 35 minuten klaar.
Maken
Zelfgemaakte muffins maken is super eenvoudig, zelfs als je geen ervaren bakker bent.
Met slechts een paar basis ingrediënten en verse blauwe bessen heb je in slechts een half uur een overheerlijk ontbijt om je dag mee te beginnen.
Voor het maken van het muffinbeslag heb je niet eens een mixer nodig. Klop gewoon de bloem, het zout en het bakpoeder.
Klop met een garde een ei, suiker, roomkaas, kokosolie en citroensap. En maak je geen zorgen over de roomkaas. Veel mensen vroegen hoe ze roomkaas in een recept kunnen vervangen, omdat ze het niet lekker vinden. Ik gebruik vaak roomkaas of yoghurt in mijn muffinrecepten omdat de muffins hierdoor super smeuïg worden, maar je proeft het niet eens als de muffins gaar zijn.
Wanneer je natte ingrediënten klopt, voeg dan de droge ingrediënten toe en klop om te combineren. Vouw ten slotte de blauwe bessen erdoor en verdeel het mengsel in papieren vormpjes. Strooi er nog wat suiker over. Bak ongeveer 22-25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is. Laat ze afkoelen en geniet ervan.
Tips:
- Voor deze muffins heb ik kokosolie gebruikt. Je kunt dit vervangen door een andere plantaardige olie zoals zonnebloemolie.
- Je kunt verse of bevroren blauwe bessen gebruiken. Als je diepvries gebruikt, zorg er dan voor dat je ze door het beslag roert zonder te ontdooien. Anders zal het sap in je beslag ‘bloeden’, waardoor de muffins paars worden. Verse bessen zijn ideaal, maar ze zijn buiten het seizoen, niet verkrijgbaar of te duur.
- Ik heb ze ook een keer in de airfryer gemaakt (6 stuks), op 170° waren ze met 20-22 minuten klaar.
Nog meer muffinrecepten waar je dol op zult zijn:
Chocolade chai muffins
Havermuffins met noten
Muffins met vijgen, yoghurt en havermout
Pastinaakmuffins met topping
Ricotta, citroen en maanzaad muffins
Mokka muffins met chocolade
Ontbijtmuffins met zomerfruit
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Blauwe bessen roomkaasmuffins:
Ingrediënten
- 210 gr zelfrijzend bloem
- 1 el bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 citroen, rasp en sap ervan
- 2 grote eieren
- 120 gr (riet)suiker + extra
- 180 gr verse roomkaas
- 100 gr kokosolie, gesmolten
- 5 el melk
- 150 gr blauwe bessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe de bloem, bakpoeder, zout, vanillesuiker en de citroenrasp in een kom.
- Klop in een andere kom de eieren luchtig met de suiker.
- Mix dan de roomkaas erdoor en meng citroensap, melk en kokosolie erdoor.
- Nu mag alles gemengd worden in de kom met de bloem (niet te veel kloppen of roeren, hoeft geen super glad beslag te zijn).
- Voeg de blauwe bessen toe aan het beslag en spatel dit erdoor.
- Leg papieren vormpjes in het muffinbakblik. Vul de vormpjes voor ¾ met het beslag. Leg er nog een paar blauwe bessen op en bestrooi ze met een beetje suiker.
- Bak de muffins ongeveer 25 minuten in de oven.
- Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog en schoon uit dan zijn de muffins klaar.
- Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.