Biet en Bief Carpaccio

Dit is mijn variatie op de klassieke carpaccio, het is namelijk een Biet en Bief carpaccio. Dunne plakjes rauwe ossenhaas vormen het middelpunt van dit Italiaanse voorgerecht. Geserveerd met knapperige bieten en een fantastische Green Goddess dressing. Garneer het gerecht met wat sla, feta en een goede olijfolie.

Carpaccio

Runder carpaccio zou in 1950 zijn uitgevonden door Giuseppe Cipriani in zijn beroemde restaurant ‘Harry’s Bar’ in Venetië, Italië. Vernoemd naar de renaissanceschilder Vittore Carpaccio wiens gebruik van rood in zijn schilderijen zijn persoonlijke handtekening was.
Dun gesneden, onberispelijk vers rauw rundvlees geserveerd met een koude vinaigrette van olijfolie en verse rucola zijn de hoofdbestanddelen van het gerecht. Ook dun geschaafde of geraspte Parmigiano kan extra smaak toevoegen die de vleessmaak echt versterkt.

Harry’s Bar werd geopend in 1931 en Cipriani’s filosofie was om klanten te bedienen zoals je zelf bediend zou willen worden. Toen een vrouwelijke klant om een rauwe vleesbereiding vroeg, besloten ze dat het niet erg vrouwelijk was om bij haar bezoeken om rauw vlees te vragen. En kwamen ze met het codewoord ‘Carpaccio’ toen ze het gerecht bestelde.

Dit is een variatie op de klassieke carpaccio en bestaat uit dun gesneden gepofte rode biet en een even aangeschroeide steak die daarna in dunne plakjes wordt gesneden.
Het kan als voorgerecht of hoofdgerecht worden gegeten.
Het rundvlees en de rode biet kunnen worden bereid en op serveerborden worden geplaatst, ingepakt in huishoudfolie en gekoeld. Haal de borden 10 minuten voor het serveren uit de koelkast.  En voeg vlak voor het serveren de slablaadjes toe en garneer ze.

Biet en Bief carpaccio

Tips:

  • Probeer het rundvlees zo dun mogelijk te snijden. Maar het maakt niet uit als het niet te perfect is, een beetje ruwe textuur geeft de afgewerkte borden veel karakter. Het is echt een geweldig gerecht voor een etentje of speciale gelegenheid en zal zeker indruk maken.
  • Je kunt hiervoor natuurlijk ook gekookte bietjes gebruiken, maar ik vind ze zo uit de oven bereid wel heel erg lekker.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Biet en Bief carpaccio:

Biet en Bief carpaccio. Je kunt hiervoor natuurlijk ook gekookte bietjes gebruiken, maar ik vind ze zo uit de oven bereid wel heel erg lekker.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten, Kerst, Salades, Voorgerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 rode bieten (ongekookt)
  • 8 takjes tijm
  • 1 (350 gr) bavette
  • 1 zakje gemengde sla
  • 40 gr feta
  • olijfolie
  • peper en zout

Green Goddess dressing

  • 1 bosje dille
  • 1 bosje peterselie
  • 10 bieslooktakjes
  • 2 takken dragon, blaadjes ervan
  • 3 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl citroensap
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 100 gr mayonaise
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Spoel de bietjes schoon. Scheur 4 stukken aluminiumfolie af, leg hierop 2 takjes tijm en 1 rode biet. Pak de bietjes goed in en leg de pakketjes op een ovenschaal.
  • Schuif dit in de oven en laat ongeveer een uur garen. Zet de oven uit en laat eventueel nog nagaren.
  • Laat de bavette minimaal een half uur op kamertemperatuur komen.
  • Dressing: Snijd de kruiden en doe dit samen met de overige ingrediënten in een blender en blend tot een mooie gladde dressing. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de bietjes uit de oven, pak ze uit en wrijf de schil van de bietjes. Als ze goed gaar zijn, gaat dit er helemaal af. Snijd de bietjes met een mandoline in hele dunne plakjes.
  • Zet een bakpan met dikke bodem op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Bestrooi de bavette met peper en zout. Schenk een beetje olijfolie in de pan, laat dit ook nog heet worden en bak dan de biefstuk aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en laat het vlees even rusten.
  • Snijd het vlees dan in hele dunne plakken en druk de plakken vlees met de zijkant van een groot keukenmes nog iets platter.
  • Schik de bietjes op de borden, verdeel de plakken bavette erop en leg hierop een toef sla. Verkruimel de feta erover en lepel wat dressing erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating