Dit is de lekkerste aardappelpuree die je ooit gegeten hebt en de meest machtige! Deze aardappelpuree met kaas en knoflook is niet goed voor de lijn, maar wel een heerlijk gerecht om op een winterse dag te serveren bij een speciaal etentje. Stevige kost dus. Het lijkt een beetje op de Franse aardappelpuree Aligot. Alleen heb ik een andere kaas gebruikt dan in deze Franse klassieker.

 

Je gebruikt hiervoor kruimige aardappelen, ik heb ze met schil gepoft in de oven. Ik vind het altijd zo’n ‘natte’ bedoeling worden in de pan als je deze aardappelen kookt. Poffen in de oven is helemaal niet moeilijk, het duurt alleen wat langer voordat de aardappelen gaar zijn. Ik heb 2 hele grote Frieslander aardappelen hiervoor gebruikt. En ik heb gepofte knoflook gebruikt bij dit gerecht, die kan je samen met de aardappelen poffen in de oven.

 

Deze aardappelpuree met kaas en knoflook is ontzettend lekker bij Bavette met balsamico uien.

Aardappelpuree met kaas en knoflook. Dit is de lekkerste aardappelpuree die je ooit gegeten hebt! Deze aardappelpuree met kaas en knoflook is niet goed voor de lijn.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 800 gr kruimige aardappelen
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 300 gr Gruyère, geraspt
  • 50 gr roomboter
  • 200 ml crème fraîche
  • peper en zout

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Scheur een paar stukken aluminiumfolie van de rol.
  • Boen de aardappelen goed schoon onder de koude kraan. Pak elke aardappel in een stuk aluminium folie.
  • Snijd de top van de knoflookbol en leg dit met de open kant naar boven op een vel aluminium. Giet een lepel olijfolie erover en pak goed in.
  • Leg de aardappelen en knoflook in de hete oven. De knoflook heeft ongeveer 45 minuten nodig om te garen en de aardappelen 60-70 minuten. De knoflook haal je dus iets eerder uit de oven.
  • Prik na 60 minuten met een satéstokje in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn. Haal ze dan uit de oven en verwijder het aluminiumfolie.
  • Snijd de aardappelen doormidden en lepel de aardappel uit de schil en doe het in een pan. Maak hiervan een puree. Druk wat knoflook uit de knoflookbol. Je kunt net zoveel toevoegen als je zelf wilt.
  • Voeg nu de boter en crème fraîche toe en zet de pan op een laag vuur. Mix net zo lang tot je een smeuïge puree hebt, voeg dan de kaas toe en meng dit met een pollepel tot een mooie gladde aardappelpuree.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating