Een soort Spaanse aardappel omelet (Tortilla de Patatas) maar dan met extra toevoeging van gerookte forel en zongedroogde tomaatjes. Ik weet niet of de Spaanse smaakpolitie het goed vindt dat ik hun klassieke omelet aangepast hebt, maar ik heb het toch maar zo gedaan. Een heerlijke smeuïge aardappel omelet met forel en tomaatjes is het geworden. Lekker als avondmaaltijd en als je wat overhoudt, kan je het de volgende dag koud eten als lunch.
Spaanse omelet
Een Spaanse omelet wordt gemaakt van eieren, aardappelen en uien. Het wordt in Spanje als lunch of als tapas geserveerd. Voor het maken van deze omelet moet je ruim olijfolie gebruiken waarin de aardappelen en uien eerst in worden gebakken.
De ongekookte aardappelen worden in flinterdunne plakjes gesneden en gebakken tot ze bijna gaar zijn. Gebruik wel een grote antiaanbakpan om de omelet in de bakken. En je moet er wel de tijd voor nemen, alles wordt namelijk op niet te hoog vuur gebakken en dan duurt het wel even voordat het gaar is.
Aardappelen*
In mijn blog: Aardappelsoorten lees je van alles over de verschillende soorten aardappelen. Ik heb nu die lekkere Opperdoezer Ronde aardappeltjes gebruikt in deze omelet, maar je kunt ook andere soorten gebruiken. Ik heb mijn broertje, die heel lang chef-kok op Ibiza is geweest, wel eens gevraagd of ik vastkokende of kruimige aardappelen moet gebruiken voor de omelet. Hij gebruikt daar rode aardappelen voor, tja dat zegt mij natuurlijk niets. Ik denk dat het met zowel vastkokers als iets kruimige aardappelen gemaakt kan worden. Vind namelijk in geen een recept de vermelding wat voor soort aardappel hiervoor het beste geschikt is.
Wat eet je erbij?
Als je dit als hoofdmaaltijd wilt eten, maak dan een lekkere salade zoals deze courgettesalade met fetadip en dille, groene kruiden salade met burrata (met of zonder de burrata) of groene aspergelinten salade met erwten en munt.
Tips:
In plaats van Manchego kaas kan je ook geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas gebruiken.
Het recept voor de zongedroogde tomaatjes** uit de oven vind je hier.
Recept Aardappel omelet met forel en tomaatjes:
Ingrediënten
- 400 gr aardappelen*
- peper en zout
- olijfolie
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- 6 grote eieren
- 2 el room
- 50 gr Manchego kaas, geraspt
- 125 gr gerookte forel
- 20 halve zongedroogde tomaatjes**
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in hele dunne plakken. Snijd de uien in dunne halveringen en snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Doe een flinke scheut olijfolie in een grote antiaanbakpan en verhit deze op middelhoog vuur. Doe hierin de aardappelplakjes met peper en zout en dek de pan af.
- Bak de aardappel op laag vuur 10 minuten, voeg dan de uien toe en bak afgedekt op laag vuur ongeveer 10 minuten tot de aardappelen zacht beginnen te worden.
- Voeg als laatste de knoflook en paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten. De aardappelen en uien moeten niet verkleuren. Laat dit enigszins afkoelen.
- Kluts de eieren met de room en geraspte kaas in een grote kom en doe het aardappelmengsel, stukjes forel en tomaatjes hierbij.
- Roer voorzichtig door elkaar en giet dan weer in de pan. Bak de omelet afgedekt op een laag vuurtje tot de onderkant gaar is.
- Draai de omelet (met behulp van een groot bord) om in de pan en bak de andere kant ook gaar. Of zet de ovenvaste pan onder de grill in de oven om de bovenkant te garen.
- Laat de omelet dan op een groot bord of plank glijden en serveer. Of zet de pan op tafel.