Origineel Aioli Recept

Ik weet nog wel dat ik de eerste keer aioli at in Spanje. Tjonge wat vond ik dit lekker zeg, wilde de saus wel zo uit het schaaltje lepelen. Dit is heel lang geleden, toen deze knoflooksaus nog niet bekend was in ons land (ja zo oud ben ik al, haha). Broerlief die chef in een heel fancy hotel op Ibiza was, heb ik natuurlijk gelijk om het recept gevraagd. En dit is zijn recept waar ik al jaren de blits mee maak op borrels en feestjes.

Aioli recept origineel

De Spaanse knoflooksaus aioli is geen mayonaise met knoflook, maar wordt origineel gemaakt met alleen maar knoflook, olijfolie en zout. Als je er een eigeel doorheen mengt, wordt het een mayonaise-achtige saus. Het wordt in Spanje traditioneel met brood voor het eten geserveerd.
Ben je gek op knoflook, dan gaat aioli er altijd wel in. Lekker bij de borrel met stokbrood, op een tafel vol tapas, als dip bij de barbecue of op een sandwich.

Origineel Aioli Recept

Maken

Traditioneel wordt aioli dus gemaakt in een vijzel. Hierin wrijf je de knoflooktenen met een beetje zout tot een gladde puree en voeg je druppelsgewijs de olie toe terwijl je met de stamper blijft roeren (in een richting). Hierdoor ontstaat een dikke witte romige saus.

Met eigeel maak je de saus op een iets andere manier: meng in een kom een eidooier met de fijngehakte knoflooktenen en voeg daar al kloppend met een garde druppelsgewijs de olie toe. Blijf kloppen tot olie op is en er een dikke saus ontstaan is die de dikte van een mayonaise heeft. Breng op smaak met zout en eventueel wat peper en citroensap.
Belangrijk is dat je alle ingrediënten op kamertemperatuur verwerkt.

Of als je geen vijzel hebt of gewoon een beetje lui bent:
Doe de eidooiers met een beetje peper en zout in de keukenmachine en pers de teentjes knoflook er boven uit. Meng het geheel vervolgens met de keukenmachine. Voeg tijdens dit mengen langzaam in een dun straaltje de olijfolie toe tot de aioli de dikte van mayonaise heeft.

Andere aioli recepten

Ik heb voor jullie ook nog een recept voor een zwarte knoflook aioli of een rokerige aioli voor jullie. En een vegan  gemaakt van aquafaba. Probeer ze allemaal!

Tip:

  • Aioli blijft goed afgedekt een week goed in de koelkast, als er tenminste iets van overblijft.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Aioli:

Origineel aioli recept, is met Spaanse knoflooksaus. Het blijft goed afgedekt een week goed in de koelkast, als er iets van overblijft.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Sauzen/Dips, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans

Ingrediënten
  

  • 75 ml olijfolie
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 eidooier (op kamertemperatuur)
  • 3 tenen knoflook
  • grof zeezout en peper uit de molen
  • 2 el citroensap (optioneel)

Instructies
 

  • Snijd de teentjes knoflook in stukjes en doe ze in de vijzel met wat grof zeezout. Maal de knoflook met het zout fijn in de vijzel tot een smeuïge pasta.
  • Voeg dan de eidooier toe en roer met de stamper tot het eigeel volledige in de knoflookpuree is opgenomen.
  • Voeg druppelsgewijs de olie toe aan het mengsel en meng dit goed en voeg zoveel olie toe tot je voldoen aioli hebt.
  • Pers een beetje citroensap erbij, wat peper erbij roer dit erdoor en proef of het op smaak is. Zo niet voeg dan nog wat extra zout, peper of citroensap toe.

2 reacties

  1. Hallo Hennie, super leuk om te horen en inderdaad heel erg lekker met mosselen en brood. Mvg, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating