Ik had nog wat gerookte zalmfilets in de koelkast liggen, die eigenlijk wel op moesten. Maar ik had geen zin in een (koude) salade. Salades met gerookte zalm zijn natuurlijk heerlijk, maar op een koude dag als vandaag wil ik iets warms eten. Er lagen ook nog sugar snaps en groene asperges in de koelkast en ik heb altijd wel een paar soorten noedels in huis. Noedels met sugar snaps, asperges en gerookte zalm is de combinatie geworden. Lekker snel en smakelijk gerecht voor een doordeweekse dag.
Wokken
Met udon noedels, asperges en sugar snaps is deze gewokte maaltijd rijk aan groenten. Verse gember, rode peper en knoflook, samen met bosui, geven het gerecht een heerlijke smaak. Dit is een van die recepten die perfect is voor een snelle doordeweekse maaltijd.
Roerbakgerechten hebben vaak te veel rijst of noedels, terwijl je eigenlijk alleen maar groente in elke hap wilt. Dit recept doet dat en meer.
Het gaat hier om de asperges en de sugar snaps.
Je kunt restjes eten als koude noedelsalade. Zo kun je er meerdere maaltijden van maken, afhankelijk van het aantal personen.
Noedels
Udon noedels* zijn Japanse noedels. Ze zijn gemaakt van tarwemeel en zijn dus niet glutenvrij. Je kunt ze echter vervangen door rijstnoedels. Maar je kunt natuurlijk ook andere soorten noedels of mie gebruiken. Wat jij maar lekker vindt of in huis hebt.
Kook de noedels al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze vervolgens af met koud water in een vergiet. Daarna voeg je ze toe en giet de sojasaus erbij. Roer alles goed door, zodat de groenten en de noedels goed gemengd zijn.
Groenten
Het is nu het seizoen van asperges, daarom heb ik ze erin verwerkt. Groene asperges hebben als voordeel dat ze niet geschild hoeven te worden en dat ze iets sneller gaar zijn.
Zoek naar bosjes groene asperges die stevig zijn en niet slap. Ze moeten knakken als je ze dubbel buigt. Ook de knoppen bovenaan goede, verse asperges zijn goed gesloten.
Met dit roerbakrecept hebben de asperges ruim de tijd om mee te bakken met de rest van de groenten. Bovendien willen we dat de asperges gaar zijn, maar nog wel een bite hebben. Blancheren is niet nodig, maar je kunt de groenten blancheren als ze erg dik zijn.
Tips:
- In plaats van sugar snaps en groene asperges is dit gerecht ook lekker met bijvoorbeeld bimi, sperziebonen, peultjes en/of doperwtjes.
- Heb je geen sojasaus in huis gebruik dan de zoute ketjap.
- In plaats van gerookte zalm, kan je ook verse zalmblokjes nemen die je roerbakt met de groenten.
- Wil je het gerecht vegetarisch maken, laat de zalm dan achterwege of gebruik een plantaardige zalm.
- Een heel ander gerecht met asperges en zalm is deze Lauwwarme aspergesalade met gerookte zalm. Probeer dat ook eens.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Noedels met asperges en gerookte zalm
Ingrediënten
- 350 gr groene asperges
- zonnebloemolie
- 1/2 rode peper, fijngehakt
- 3 cm verse gember, geraspt
- 1 knoflookteentje geraspt
- 1 lente-ui, in dunne ringen
- 150 gr udon noedels
- 4 el sojasaus
- 200 gr gerookte zalmfilets
- 1 el sesamzaadjes
Instructies
- Verwijder de uiteindes en draadjes van de sugar snaps en spoel ze schoon. Verwijder de harde uiteinden van de groene asperges en snijd ze in dunne schuine stukken.
- Blancheer de groenten eventueel in ongeveer 2 minuutjes in heet water en giet ze dan af.
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en giet ze dan af.
- Giet een scheut zonnebloemolie in een hete wok en roerbak hierin de peultjes en asperges samen met de rode peper, gember en knoflook. Voeg dan de helft van de lente-ui toe.
- Voeg de gekookte noedels en sojasaus toe en meng dit goed door de groenten. Breek de zalm in stukjes boven de pan en meng dit er voorzichtig door. Zet het vuur uit.
- Serveer de noedels in diepe borden en strooi de overgebleven lente-ui erover en wat sesamzaadjes.