Ik heb een supermakkelijk recept voor jullie om zelf die zalige puddingbroodjes te maken. Natuurlijk kan je ze kopen bij de bakker, maar deze zijn misschien wel veel lekkerder. Ik heb hiervoor lekkere zachte melkbroodjes op de markt gekocht en een custard gemaakt van custardpoeder. Ze zijn perfect op alle mogelijke manieren. Het brood is zacht, luchtig en smeuïg en gevuld met heerlijke vanillepudding. Ga jij ze maken?
Puddingbroodjes
Puddingbroodjes ook wel roombroodjes genoemd, wie kent ze niet? Natuurlijk kan je zelf broodjes bakken en zelf een banketbakkersroom maken. Maar dit recept is een lekkere en snelle optie voor dit lekkere gebakje.
Je koopt dus van die heerlijke zachte witte melkbroodjes, maakt een dikke custard van custardpoeder en vult dan de broodjes met de afgekoelde custard. Bestrooi de broodjes met poedersuiker en genieten maar.
Banketbakkersroom zelf maken
Banketbakkersroom, ook wel crème pâtissière genoemd, is een veelzijdig onderdeel van een bakker. Gekookt op het fornuis is het een vla die lijkt op custardpudding, met een rijke smaak en een romige textuur die dik genoeg is om zijn vorm te behouden. Klassiek op smaak gebracht met vanille of chocolade, wordt het vaak in eclairs of soezen en als basis voor fruittaarten.
Het is niet echt moeilijk om te maken: meng melk, suiker, eieren, zetmeel en een smaakmaker en verwarm ze samen om de verdikkingskracht van eieren en zetmeel te benutten. Wil je het zelf maken, dan vind je hier het recept:
500 ml volle melk
1 vanillestokje, gespleten en geschraapt
115 gr kristalsuiker
30 g r maïzena
70 gr eigeel
Bereiding:
Meng in een kookpan 450 ml melk en vanillestokje samen met de zaadjes. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Haal van het vuur, dek af om verdamping te voorkomen en laat 30 minuten trekken.
Zet in een grote kom een ijsbad klaar door het gedeeltelijk te vullen met een combinatie van koud water en ijs. Zet het opzij.
Meng in een grote kom 50 ml melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
Verwijder het vanillestokje uit de melk. Giet, terwijl je voortdurend klopt, langzaam de melk in een dun straaltje bij het eidooiermengsel.
Doe het mengsel terug in dezelfde pan. Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend kloppen, tot de banketbakkersroom dikker begint te worden, ongeveer 5 minuten. Blijf kloppen zodra het dikker wordt, en pauzeer elke paar seconden om te controleren op bubbels, ongeveer 1 minuut. Wanneer het begint te bubbelen, stel je een timer in en blijf je 1 minuut kloppen. Giet de custard in een kom en leg direct plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Laat het goed afkoelen en zet dan in de koelkast tot hij koud is, ongeveer 2 uur.
Wanneer je de banketbakkersroom wilt gebruiken, klop je deze tot een glad mengsel.
Het is aan jou of je het op deze manier wilt maken, of het jezelf makkelijk wilt maken door onderstaand recept te volgen.
Tips:
Wanneer je custard over houdt, kan je deze enkele dagen bewaren in de koelkast. Maak daar een lekkere vlavlip of trifle van.
Omdat het december is, heb ik de puddingbroodjes met een beetje glitterdust goud bestrooid.
Extra nodig: 1 spuitzak en 1 (thee)zeefje
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.