Ik heb toch een prachtig gerechtje voor jullie, namelijk deze mooie rode biet ravioli met ricotta. Het is ravioli, gemaakt van rode bieten. Als je een bieten liefhebber bent, dan wil je dit proberen. Het is dus geen pasta, maar een bietjes ravioli. Heerlijk als licht en vegetarisch voorgerechtje tijdens een etentje thuis. Gevuld met een ricotta met kruiden en pistachenootjes en gegarneerd met een zelfgemaakte dille-olie. Dit is een heel chic gerecht dat indruk zal maken op elk etentje en tegelijkertijd heel eenvoudig te maken is.

Rode biet ravioli met ricotta

 

Rode bieten

 

De rode biet is een onwaarschijnlijk soort groente: stevig, zoet, aards, heeft lang koken nodig en het heeft de gewoonte om over alles heen te bloeden. Het geheim van het succes van rode biet is de vreemde combinatie van zoetheid en aardsheid.
Ik ben dol op bietjes en daarom kan je ook heel veel recepten hiermee vinden op de site. Meestal pof is ze zelf gaar in de oven, dan krijgen ze extra veel smaak. Hoe jij dat ook kunt doen, lees je hier.

 

De gevulde pasta van vandaag is ontstaan uit de combinatie van mijn rode biet carpaccio recept. Dit is mijn favoriete recept voor de zomer.
Voor dit recept kan je gekookte of gepofte bieten gebruiken. Maar je kunt ook rauwe bieten kopen, deze rauw flinterdun snijden met een mandoline en dan even blancheren.

 

De vulling is gemaakt van ricotta, met verse kruiden, citroenrasp, een vleugje knoflook en gehakte pistachenoten. En het gerechtje wordt geserveerd met een zalige zelfgemaakte dille-olie.

 

Dille-olie

 

Omdat dille zo goed samengaat met bietjes, heb ik er een dille-olie bij gemaakt. Je kunt dit ook zelf maken.
Wat betreft de kruiden die je kunt gebruiken, elk zacht, vers kruid is geschikt (basilicum, peterselie, bieslook, dragon, kervel, dille of koriander bijvoorbeeld). Wil je maximaal groen met een milde smaak? Gebruik dan peterselie, dat is niet zo pittig als basilicum of koriander.

 

Om een hele mooie groene olie te maken, kan je de kruiden het beste van tevoren blancheren (dat wil zeggen, de kruiden in kokend gezouten water dompelen en daarna meteen in ijswater).
Je houdt een klein balletje kruiden over nadat je al het water eruit hebt geperst met een handdoek of keukenpapier of je hand. Gooi het in een blender en meng het met de olie.

 

De olie kan je in de koelkast bewaren voor een paar maanden. Gebruik deze olie om alles te garneren, van soepen tot vis tot eieren. Geniet ervan!

 

Tips:

 

Gebruik een ricotta* kaas van goede kwaliteit. Laat de ricotta eventueel uitlekken als deze erg nat is.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Rode biet ravioli met ricotta: