Welke olie kan je het beste gebruiken voor welke bereiding? Er zijn tegenwoordig zoveel soorten olie te koop in de supermarkt, welke moet je nu kiezen. Sommige oliën zijn geschikt om in te bakken en anderen gebruik je weer in een dressing. En die ene olie is meer geschikt om op hoge temperaturen te gaan bakken en de andere weer niet. Welke olie kies je voor welk soort bereiding en welke olie is gezond? Zoveel verschillende bereidingswijzen en zoveel verschillende oliesoorten in de keuken. Ik heb de oliesoorten die in de supermarkt te koop zijn, voor jullie op een rijtje gezet in alfabetische orde en helemaal onder aan deze blog de rookpunten van de betreffende oliën.
Verschillende oliesoorten in de keuken:
Arachideolie
Deze olie wordt gemaakt van pinda’s en wordt daarom ook wel pindaolie genoemd. De smaak is dus ook een beetje naar pinda’s. Deze olie is geschikt om in te frituren, roerbakken of bakken. Je kunt zonnebloemolie goed vervangen voor arachideolie, het is wel een stuk duurder dan zonnebloemolie.
Arachideolie heeft een lichtgele kleur en is laag in verzadigd vet.
Gebruik: bakken en frituren
Avocado-olie
De avocado-olie is een olie die gewonnen wordt uit avocado’s. Je kunt de olie rauw verwerken, maar is ook geschikt om in te frituren, roerbakken of bakken.
Deze olie heeft een heldergroene kleur.
Het bevat veel goede onverzadigde vetten en is niet chemisch verwerkt. Daarom is het een dure olie.
Gebruik: bakken, frituren en koud
Druivenpitolie
Deze olie wordt gemaakt van druivenpitten en is een bijproduct van de wijnindustrie.
Het heeft een lichte smaak en de olie is ideaal om koud te gebruiken of om mee te bakken.
De olie heeft een lichtgroene kleur, een subtiel nootachtige aroma en bevat veel meervoudig onverzadigd vet.
Gebruik: bakken en koud
Frituurolie
De frituurolie wordt gemaakt van diverse plantaardige oliën, de meest gebruikte hiervoor is zonnebloemolie. Het is zoals de naam al zegt, een olie waarin je goed kunt frituren.
Deze olie heeft een lichtgele kleur en bevat onverzadigd vet.
Frituren is en blijft vet en calorierijk, maar frituurolie is een beter alternatief dan frituurvet.
Gebruik: frituren
Extra vergine olijfolie
De extra vergine olijfolie is gemaakt van de eerste, koude persing van de olijven.
Kleur van de olie is lichtgeel tot donkergroen en de smaak is een beetje peperig en grassig.
Deze olijfolie zit vol met onverzadigde vetten. De vergine olijfolie heeft een laag rookpunt, wat betekent dat je deze olie beter niet kunt gebruiken om te bakken. Gebruik het in salades of dressings.
En bij hoge temperaturen breekt de smaak en voedingsstoffen af en dat is zonde.
Gebruik: koud
Huttentut olie
De huttentut olie is een Nederlandse olie en net zoals koolzaadolie een mooi alternatief voor de olijfolie. De olie wordt eigenlijk al eeuwenlang gemaakt in ons land, maar nu is hij in opkomst. De olie is wordt gemaakt van het bloemrijke gewas huttentut, dat na persing van de zaden een veelzijdige olie geeft met een nootachtig en frisse groene smaak.
Deze olie is goudgeel van kleur.
Huttentut olie bevat hoogwaardige voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten.
Gebruik: bakken en koud
Kokosolie
De kokosolie of kokosvet wordt gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokos. Het werd als wondermiddel op de markt gebracht, maar deze witte olie is net zo gezond als bijvoorbeeld extra vergine olijfolie. Het bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet en is een goed vegan alternatief voor roomboter.
Gebruik: bakken
Koolzaadolie
De Nederlandse koolzaadolie wordt gewonnen uit de zaadjes van het koolzaad. De olie heeft een hoog rookpunt, waardoor je erin kunt frituren.
Het heeft een gele kleur en laag in verzadigde vetten.
Gebruik: frituren, bakken en koud
Lijnzaadolie
De lijnzaadolie wordt gemaakt van de zaden van de olievlasplant.
Het heeft een goudgele kleur en een hele specifieke smaak. Deze olie is niet geschikt om in te bakken, omdat het een laag rookpunt heeft.
De olie is wel supergezond vanwege de Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Ook staat deze olie bekend voor het verbeteren van de stoelgang.
Gebruik: koud
Maïsolie
De maïsolie oftewel maïskiemolie wordt geperst uit de kiemen van maïs.
Deze goudgele olie heeft een neutrale smaak en kan goed gebruikt worden om te frituren of bakken.
De olie bevat veel onverzadigde vetten en vitamine E.
Gebruik: frituren, bakken en koud
Milde olijfolie
De milde olijfolie wordt gemaakt van olijven. Door een speciale behandeling is deze olie geschikt om in te bakken.
Deze lichtgele geraffineerde olie heeft een milde olijfsmaak en is iets minder gezond dan de extra vergine olijfolie.
Gebruik: bakken en koud
Plantaardige olie
De plantaardige olie wordt gemaakt van geperste zaden van diverse vruchten of bloemen.
Het is een lichtgele olie welke neutraal van smaak is en een hoog rookpunt heeft. Daarom is deze olie heel erg geschikt om in te frituren.
De olie wordt chemisch verwerkt en is daarom niet de meest gezonde olie die we kunnen gebruiken in de keuken.
Gebruik: frituren en bakken
Saffloerolie
De saffloerolie oftewel distelolie wordt gemaakt van de zaden van de saffloerplant.
Het is een mooi alternatief voor zonnebloemolie vanwege de neutrale smaak en het hoge rookpunt. De niet goedkope olie is rijk aan onverzadigde vetzuren zoals omega-3.
Gebruik: frituren en bakken
Sojaolie
De sojaolie wordt gemaakt van de sojazaadjes. Het is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld. Dit komt o.a. door de lage prijs van deze olie.
Deze olie is kleurloos en heeft een neutrale smaak. Omdat de olie een hoog rookpunt heeft, kan je er goed in frituren en bakken.
Sojaolie bevat veel onverzadigde en verzadigde vetzuren.
Gebruik: frituren, bakken en koud
Rijstolie
De rijstolie wordt gemaakt van de zilvervlies en kiem van de rijstkorrels.
Rijstolie heeft een licht kleur en een milde nootachtige smaak. Door het hele hoge rookpunt, is de olie goed geschikt om in te frituren en bakken.
Deze olie is rijk aan verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Gebruik: frituren en bakken
Sesamolie
De sesamolie wordt gemaakt van sesamzaadjes en is een smaakvolle olie met een typische sesamsmaak.
Deze lichtbruine olie heeft geen hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om te bakken op niet al te hoge temperaturen.
Sesamolie kan als gezond beschouwd worden door de omega-6 vetzuren.
Gebruik: bakken en koud
Walnotenolie
De walnotenolie of walnootolie wordt gemaakt van walnoten.
Deze lichtgele olie heeft een intense notige smaak.
Door de lage rookpunt van deze olie, kan je die het beste koud of op lage temperatuur verwerken.
Walnotenolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren.
De olie is niet lang houdbaar, koop daarom kleine flesjes en bewaar het koel.
Gebruik: koud
Wokolie
De wokolie is een olie welke gemaakt wordt van diverse soorten olie, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie en/of rijstolie.
Aan de olie worden diverse smaakstoffen zoals bijvoorbeeld knoflook toegevoegd.
Omdat deze olie een hoog rookpunt heeft, is het ideaal om mee te wokken.
Gebruik: frituren, wokken en bakken.
Verschillende oliesoorten in de keuken
Hieronder vind je de maximumtemperaturen (van laag naar hoog) van de oliesoorten:
Welke olie | Verhitten tot | Neutrale smaak |
Walnotenolie | 160°C | Nee |
Extra vergine olijfolie | 165°C | Nee |
Sojaolie | 165-230°C | Ja |
Kokosolie | 175°C | Nee |
Huttentut olie | 175°C | Ja |
Lijnzaadolie | 175°C | Nee |
Sesamolie | 175-210°C | Nee |
Milde olijfolie | 180°C | Ja |
Avocado- olie | 190-205°C | Nee |
Druivenpitolie | 195°C | Nee |
Maïsolie | 200°C | Ja |
Frituurolie | 200°C | Ja |
Wokolie | 200°C | Nee |
Plantaardige olie | 205-230°C | Ja |
Koolzaadolie | 215°C | Nee |
Arachideolie | 200°C | Ja |
Zonnebloemolie | 225°C | Ja |
Saffloerolie | 250°C | Ja |
Rijstolie | 260°C | Ja |