Hierbij mijn review van De Varende Chef, het vierde kookboek van Martin Kruithof. Zo’n dertig jaar geleden leerde ik Martin kennen. En dat ging op een hele aparte manier. Wij waren bij vrienden die een huis hadden op Ibiza. Zij namen ons mee naar Hotel Victoria dat tegenover hun huis lag. Onze vrienden vertelden dat de chef die daar momenteel werkte uit een driesterren restaurant uit Düsseldorf Duitsland kwam. Ik ging de keuken in om kennis met hem te maken. In plaats van Duits sprak hij (dialect) Nederlands. Ik vroeg aan hem waar hij vandaan kwam. Uit de omgeving van Blokzijl zei hij. Daar komt mijn familie vandaan zei ik toen. Ohja, hoe heet jij dan? De Jonge zei ik. Mijn vrouw heet ook De Jonge zei hij. Bleek het een (achter)nicht van mij te zijn. Hoe leuk was dat. Wij hebben twee weken met ze opgetrokken op Ibiza. Daar vertelden ze ons dat ze weer terug wilden naar hun geboortestreek om daar een restaurant te beginnen. En de rest is geschiedenis. Martin en Marjan zijn al 25 jaar de trotse eigenaars van het twee Michelin sterren Restaurant De Lindenhof in Giethoorn.
Kookboek De Varende Chef
Maar nu over het kookboek. Dit is eigenlijk geen kookboek, maar een KOOKBIJBEL …. met hoofdletters. Het boek heeft de afmeting van 30,5 x 30,5 centimeter en weegt bijna 3 kilo!
Het is een prachtig boek om op een tafel te leggen en regelmatig door te bladeren.
Wij waren aanwezig bij de boekpresentatie van Martin Kruithof. Het heette een walking dinner, nou het enige wat liep waren de charmante jonge dames van de bediening. Zij liepen hun benen uit hun lijf om ons de hele middag te voorzien van zalige hapjes en drankjes. De hapjes die wij kregen staan ook in het boek.
De Lindenhof
Het boek begint met de historie van 25 jaar De Lindenhof. Hoe Martin en Marjan met z’n tweetjes begonnen zijn. Ik weet nog dat we toen kwamen eten, zij alles zelf deden. Tot aan de aanwas laat op de avond toe. En nu hebben ze een batterij aan personeel. Zeer professioneel en gemotiveerd personeel, die de gasten in de watten leggen. Met Martin en Marjan als de stuwende kracht achter dit imperium. Want dat is het inmiddels geworden een imperium met een prachtig restaurant met suites, een lodge, de chef’s cottage, Engelse tuin, safariterras, beeldentuin en een gigantische moestuin.
Daarnaast hebben ze nog twee sloepen, twee kano’s en een Lemsteraak waarop je kunt varen door het prachtige natuurgebied Weerribben-Wieden. Met Martin aan het roer om je te laten genieten van zijn kookkunsten aan boord EN van de natuur.
In de moestuin hebben ze drie aanlegsteigers waar je als gast jouw eigen boot kunt aanleggen. Via de moestuin loop je dan naar het restaurant, hoe mooi is dat.
Producten uit de streek
In deze gigantische moestuin worden groenten, fruit, kruiden en bloemen geteeld welke het hele jaar door verwerkt worden in het restaurant. De biologische winkel noemt Martin het. Daarnaast wordt er ook nog in het ‘wild’ geplukt. Paddenstoelen, watermunt, moerasspirea, vlierbloesem en vlierbessen, al dit eetbare uit de natuur wordt gebruikt om de heerlijkste gerechten op tafel te toveren.
Martin werkt ook veel met lokale leveranciers, of het nu om zoetwatervis uit de meren in de omgeving, kweeperen van de buurman, wild van de lokale jager of de hammen van de slagerij om de hoek gaat. Martin en zijn garde weten er wel raad mee.
En dan natuurlijk de recepten, in het boek verklapt Martin heel veel mooie gerechten. Het is wel hoge kookschool, maar als je die waanzinnige foto’s ziet wil je toch een poging wagen om een van deze recepten te maken. Ik heb er diverse geproefd op de boeklancering en ze waren stuk voor stuk goddelijk kan ik je verklappen.
Amuses
Er staan 17 amuserecepten in het boek, de ene foto is nog verleidelijker dan de andere. Wat dacht je bijvoorbeeld van Rode biet – geitenkaas – balsamico of Oester – kaviaar gember?
Daar wil jij je een diner toch mee beginnen?
Voorgerechten
De voorgerechten spatten van het papier. Coquille – venkel – avocado, Krab met ijsbergslagranité. Deze granité was ontstaan doordat ze veel te veel sla in de moestuin hadden, leuk om te lezen. Zeebaars – rode kool – kokos, ook een voorbeeld van zo’n mooie combi. Huisgerookte en gemarineerde zalm hoe lekker wil je het hebben.
Tussengerechten
Tien tussengerechten die vooral uit vis bestaan, kan je vinden in het boek. En stuk voor stuk zijn het weer plaatjes. Rode mul – pompoen – ponzu is daar een voorbeeld van. En Ganzenlever – aardappel – appel, een gerechtje wat Martin in het boek heeft staan ter nagedachtenis aan zijn veel te vroeg overleden vriend Wicher Löhr van Restaurant Het Koetshuis in Bennekom. Nou ik heb die ganzenlever gegeten bij Wicher en dat was de lekkerste die ik ook mocht proeven.
Hoofdgerechten
Dan volgen heel veel tussen- cq hoofdgerechten. Het mooie van Martin is dat hij zonder poespas kookt, what you see is what you get. Geen fancy servies, maar prachtige witte borden. Je moet herkennen wat je eet zegt Martin en daar ben ik het helemaal mee eens. Natuurlijk zijn het sterrenwaardige gerechten, ze hebben niet voor niets al zolang twee Michelin sterren en staan al heel lang in de top 15 beste resstaurants van Nederland, maar zo gewoon als Martin en ook Marjan gebleven zijn, zo gewoon en simpel lijkend, maar ook zo super bijzonder, is hetgeen op de borden ligt. Anjou duif – rode biet – rozenwater is wat het zegt. Het lijkt een simpel gerecht, maar het is zo verfijnd!
Desserts
De nagerechten spatten ook van de borden. Als je het ziet denk je dit wil ik maken, maar als je het recept leest denk je oei! Een Tzaziki als nagerecht, hoe verzin je het. Cheesecake – rode biet – wortel of Aardbei – zwarte peper – zuring, stuk voor stuk desserts die je moet proberen. Bluf gemaakt van vlierbessen die de chefs in de buurt geplukt hebben. Hoe vers en lekker wil je het krijgen.
En dan de beroemde kaaswagen van De Lindenhof. Hier wordt ik heel erg hebberig van, ook al zit ik nog zo vol, ik wil ze eigenlijk allemaal proberen!
En dan is er koffie met een overdaad aan lekkers erbij, het houdt niet op.
Als echte liefhebber van dineren op sterrenniveau, wil je dit boek echt hebben. Niet alleen vanwege de heerlijke recepten, maar ook vanwege de prachtige foto’s (van Jan Bartelsman) van het restaurant en zijn prachtige omgeving. En de manier waarop het boek geschreven is door Laura de Grave.
Review van De Varende Chef
Natuurlijk kan je dit boek online bestellen, maar ik zou zeggen ga naar De Lindenhof. Laat jezelf verwennen in het restaurant door Martin en Marjan, ga genieten van de wijnen uit de wijnkelder van Marjan, ga varen met Martin, slapen in een van de heerlijke kamers en laat Martin jou de volgende ochtend weer verrassen met een ontbijt in de vorm van een proeverij van twaalf gerechten! En koop daar het boek en geniet na van deze totaalbeleving.
De Varende Chef van Martin Kruithof
Restaurant De Lindenhof
Beulakerweg 77
8355 AC Giethoorn
Tel 0521 – 361444
E-mail: info@restaurantDeLindenhof.nl