Ware kunst in de vorm van bonbons

Ware kunst in de vorm van bonbons

Handmade with Love noemt Jelle Voorzee het zelf. De jonge Jelle wilde vroeger bakker, kunstenaar of goochelaar worden. Volgens mij is hij het nu alle drie. Hij creëert ware kunst in de vorm van bonbons.

Ware kunst in de vorm van bonbons

Jelle heeft opleidingen gevolgd voor banketbakker en toen hij voor een van zijn eerste vakwedstrijden desserttaarten en bonbons moest maken, werd hij gelijk al tweede. Vanaf dit moment wist hij het …. hij gaat alleen nog maar bonbons maken!

 

In zijn vrije uurtjes las en leest hij heel veel boeken over moleculair koken en in zijn hoofd bedenkt hij de meest bijzondere nieuwe creaties. Hij weet altijd precies naar welke smaakcombinaties hij op zoek is en waarom smaken goed met elkaar matchen (zoals asperge en thee, zalm en drop, etc.). Dat inspireert hem om zijn grenzen te verleggen en niet meer ‘out of the box’ te denken, maar net doen of er helemaal geen ‘box’ is. Nu kan hij (bijna) alles in een bonbon verwerken en zijn ze ook nog erg lekker. Zijn laatste creatie is een bonbon van witte chocolade met gedroogde zeekraal, gedroogde coquille en ganache van passievrucht. Die smaken combineren zó goed met elkaar. De zoete witte chocolade, het zilte zeekraal, de hartige coquille, en de zure passievrucht. Hoe hij er op gekomen is? Een kwestie van proberen en er gewoon voor gaan ….. grenzen verleggen.
Dat is zijn goocheltruc!

Ware kunst in de vorm van bonbons

Ware kunst in de vorm van bonbons

 

Jelle wordt geïnspireerd door dagelijkse dingen. Vooral door de natuur, hij wandelt graag in het bos om ideeën op te doen. Maar als hij in een supermarkt loopt en bijvoorbeeld tomaten ziet liggen, denkt hij wat zou ik daar mee doen. Kan ik een Bloody Mary bonbon maken, of een bonbon met gekonfijte gele tomaat en yuzu?

 

Daarnaast zijn de ouders en vriendin van Jelle alsmede Dominique Crenn, Grant Achatz, René Redzepi, Ferran Adrià, en Heston Blumenthal zijn grote voorbeeld en inspiratie.

 

In zijn creaties kan je zien dat Jelle vroeger al uitblonk in tekenen en schilderen en dat hij het heerlijk vond om op jonge leeftijd creatief bezig te zijn. Niet alleen aan zijn bonbon kunstwerkjes is dat te zien, ook maakt hij zelf de meest prachtige foto’s van zijn creaties, ontwerpt hij zijn logo en website.

 

Jelle maakt ook bonbons in opdracht van klanten. Zij komen naar hem toe met een lijstje van smaken die zij lekker vinden, dan combineert hij twee of drie smaken en verwerkt dit in een bonbon. Zo heeft hij eens een bonbon met Dr. Pepper, kers, gezouten karamel en kaneel gemaakt! Hij levert zijn bonbons aan diverse restaurants in Nederland.

Ware kunst in de vorm van bonbons

Ik mocht vijf bijzondere creaties van Jelle proeven:

 

To Beef Or Not To Beef

De bonbons zijn gemaakt van witte chocolade, gevuld met beef jerky stukjes en een ganache met smokey BBQ-saus. Een heerlijke en bijzondere combinatie, je proeft de stukjes beef jerky en er achteraan komt het pittige van de smokey saus. Zoet, hartig en pittig! Lekker.

 

Donuts.. of ..chocolade?

Donut bonbons van witte chocolade in de vorm van een mini donuts. Gevuld met knalblauwe vulling van een ganache van bubblegum en een marshmallow fluff van aardbei. Wel heel erg zoet.

 

In loving memory

Een bonbon gemaakt als ode aan zijn overleden opa. Vol met herinnering, emotie, passie en liefde. Pure chocolade met een vulling van sigaren(!) ganache, kardemom en jenever. Wat een bijzondere combinatie vooral met het rokerige van de sigaren. Lekkere bitterzoete bonbon.

 

Zeebanket 2.0

Witte chocolade in de vorm van een schelpje, gevuld gedroogde coquille, zeekraal en passiefruit. Ik proef iets ziltigs en friszoet…..ik proef de zee.

 

Koffie cup Nespresso, what else

Melkchocolade bonbon in de vorm van een koffie cup, met een heerlijke bittere smaak van koffie. Heerlijk.

Ware kunst in de vorm van bonbons

Zijn meest bijzondere bonbons zijn de smaken Oceaan en Bos! Hij heeft heel veel geëxperimenteerd om die smaken te perfectioneren. Als je deze bonbon in je mond doet en je ogen sluit, lijkt het even alsof je aan het strand staat of een boswandeling maakt.

Ware kunst in de vorm van bonbons

Ik denk dat er nog meer chocolatiers in Nederland zijn die mooie creaties maken, maar dat Jelle zich onderscheid qua bijzondere smaakcombinaties.

 

‘Creativity is intelligence having fun’ volgens Jelle

 

Foto’s: Jelle Voorzee


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden