IPA bier, IPA of India Pale Ale. Je hebt er ooit van gehoord of je drinkt het al een tijdje met plezier. Hoe dan ook kun je er tegenwoordig niet meer omheen. Je ziet ze al in de grote supermarktketens, maar je kunt ze natuurlijk beter halen bij een leuke bierwinkel. De bierwereld is de laatste 5 jaar geëxplodeerd. Ineens zijn er, naast de bekende Belgische biersoorten, een heleboel biersoorten bijgekomen. IPA is daar wel de bekendste van en wordt ook het meeste gedronken naast de blondjes en tripels.
Wat is IPA nou eigenlijk?
Dat is een vraag die wij vaak krijgen. IPA is een afkorting voor India Pale Ale. IPA kan van lichtblond tot amber kleuren, dat hangt af van de moutsoort die is gebruikt. Ze zijn soms helder, soms ondoorzichtig (hazy), dat ligt weer aan de stijl. Want ja, er zijn meerdere stijlen. Maar het belangrijkste ingrediënt is de hop. Er is geen biersoort waar meer hop in zit dan in de IPA. Er zijn ook ontzettend veel hopsoorten, dus brouwers kunnen bijna oneindig combineren en uitproberen. Dat is dan ook waarom die bierstijl nu zo populair is.
Ontstaan van IPA
Vroeger is de stijl ontstaan doordat ze regelmatig naar ‘de Oost’ voeren, en dat kostte nogal veel tijd. In die maanden dat ze onderweg waren werd het bier vaak slecht waardoor je aan het einde van de reis geen bier meer kon drinken. Om het beter te conserveren hebben ze bedacht om meer hop aan het bier toe te voegen. De bitters uit de hop zorgen ervoor dat het bier langer goed blijft. En voilá, zo is de India Pale Ale ontstaan.
Verschillende soorten IPA
Er zijn veel soorten IPA, de zogenaamde sub-stijlen. Soms zijn soorten ontstaan door verschillende gebieden waar het gemaakt wordt, een beetje net als bij wijn. Maar er zijn ook stijlen die anders zijn omdat ze gemaakt worden van andere ingrediënten. Hieronder vind je een lijstje van de bekendste stijlen:
IPA: de algemene stijl, niet alle IPA valt binnen een sub-stijl.
Session IPA: een lichte versie van de IPA, vaak zo rond de 4,5% abv.
Double IPA: een zwaardere soort, heeft vaak meer hop en een vollere smaak.
Triple IPA: nog zwaarder dan de double IPA, vaak rond de 10% abv.
New England IPA: moderne stijl, ondoorzichtig en zacht met veel fruitigheid.
West Coast IPA: deze stijl komt uit Californië. Hij kenmerkt zich door Amerikaanse hoppen en een hoge bitterheid.
Belgian IPA: lijkt op een blond bier met extra veel hop. Een beetje de ‘instap IPA’.
Black IPA: de naam zegt het al, zwart van kleur. Dat komt door het gebruik van donkere en gebrande mouten.
Sour IPA: een IPA gebrouwen met een zure bacterie of door fruit erin te laten macereren.
Milkshake IPA: een moderne stijl waarbij lactose toegevoegd wordt. Dik en romig met een zoete smaak, er zit vaak ook fruit in.
Dan heb je ook nog kleine soorten zoals Brut IPA, Red IPA, White IPA, farmhouse IPA. Die komen niet veel voor maar zijn ook leuk om te proberen.
Foodpairing met IPA
We zijn allemaal gewend om wijn te drinken bij het eten, maar wist je dat heel vroeger er juist bier gedronken werd tijdens het eten? Wijn bij het diner is pas iets van de laatste twee eeuwen. En met reden hoor, wijn bij het diner is vaak een hele mooie combinatie. Maar laten we vooral niet het bier overslaan.
IPA is een frisse bierstijl met mooie bitters waardoor het ideaal combineert met vet eten. Neem bijvoorbeeld een klassieker als de hamburger. Elke hap kan je mooi wegspoelen met een frisse IPA. Een burger met alleen zware vettige smaken is niks, daarom doe je er ook sla en tomaat op, als counter op het vettige. Daar loopt de IPA met zijn fruitige tonen naadloos in over. Het spoelt ook mooi de mond schoon waardoor je weer opnieuw kunt genieten van de smaakervaring van de burger. Neem bij voorkeur een West Coast IPA of een gewone IPA.
En als het warm weer is en je hebt niet zoveel zin in zwaar eten, dan combineert de New England IPA erg mooi met een walnoten/peer salade, of een salade met witte kaas. Maar pas op, teveel fruit in de salade kan de New England IPA veel bitterder doen overkomen dan hij daadwerkelijk is.
Ook pittige gerechten zoals nasi of een curry zijn mooi te combineren. Het bittere blust de tong een beetje, en is erg verfrissend. Bij een nasi of curry past een gewone IPA of een Session IPA erg goed. De session vanwege het lichte karakter.
Als je dan klaar bent met het hoofdgerecht kies je voor een kaasplankje met zachte kazen. Daar past een volle en stevige double- of triple IPA mooi bij. De rijpe fruitsmaken en verwarmend karakter zijn een aanvulling op de meeste witschimmel en romige kazen.